När man ska göra detta recept på fläskkotlett med potatismos och fänkålssallad får fläskkotletterna ligga i marinad efter stekning och dra till sig alla goda smaker. Du som gillar att gnaga på ben låter dem sitta kvar. Annars är det bara att skära bort benen efter stekning. Potatismoset med getost är fantastiskt till det eftermarinerade köttet och en härlig fänkålssallad ger härligt krisp.
Fläskkotlett med potatismos och fänkålssallad
Ingredienser
4 personer
Fänkålssallad:
350 g fänkål, strimlad
1 citron
4 tsk strösocker
Potatismos:
800 g små potatisar, skalade
100 g getost, smulad
50 g smör, rumstempererat
½ tsk salt
1 krm malen vitpeppar
200 g spenat, hackad
Eftermarinerade kotletter:
4 fläskkotletter med ben, á 150 g
1 tsk salt
1 krm malen vitpeppar
3 msk honung
½ dl äppelcidervinäger
½ dl olivolja
2 tsk tryffelolja
smör till stekning
Gör så här
Fänkålsallad: Skär fänkålen i tunna strimlor med mandolin. Lägg strimlorna i iskallt vatten i 5 minuter. Häll av i ett durkslag och lägg över i en serveringsskål. Pressa saften från citronen i en liten skål, och blanda samman med sockret tills dess att sockret lösts upp. Vänd ner citronblandningen i fänkålen.
Potatisstomp: Koka potatisarna mjuka i lättsaltat vatten. Stompa dem grovt. Ta undan lite spenat till garnering. Tillsätt resten av spenaten, smör, getost, salt och peppar, och låt smälta ihop.
Krydda kotletterna med salt och peppar. Rör ihop honung, äppelcidervinäger, olivolja och tryffelolja till marinaden. Bryn smöret i en stekpanna och bryn hastigt kotletterna i smöret på hög värme. Sänk temperaturen till medel och stek kotletterna klara, ca 2 minuter per sida. Häll marinaden över kotletterna, ta av pannan från värmen och låt kotletterna dra i den varma pannan i 2 minuter.
Skär loss benen från kotletterna, skär upp i bitar och lägg upp på serveringstallrikar. Lägg upp stomp och strö över lite hackad spenat. Servera fänkålssalladen till.
Varför ska man välja svenskt griskött?
Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.
Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.
FLER RECEPT
Relaterade artiklar
Porchetta med apelsin- och fänkålssallad och rostad potatis
Krebinetter med potatismos och stekt spenat
Korvburgare med färgglatt potatismos och jordgubbsspett
Stekt fläskkotlett och blomkålsgratäng med brödtärningar och parmesan
Stekt fläskkotlett med karamelliserade äpplen och ugnsbakad blomkål
Spenatpannkakor med fläskkotlett, picklad rödlök och yoghurt