Tacopaj med ärtmole

En riktig favorit till helgen för både stora och små är tacopaj  med ärtmole. Istället för guacamole som görs på avokado serveras den här tacopajen med ärtmole, som blir ett gott och klimatsmart alternativ när den görs på svenska gröna ärtor. 

Ingredienser

6 portioner

Pajdeg:
4 dl vetemjöl
50 g smör
1 ½ dl mjölk
2 tsk bakpulver

Fyllning:
500 g blandfärs
1 gul lök, finhackad
1 morot, finriven
1 msk smör
en påse taco spicemix
3 droppar tabasco
½ tsk salt
1 krm malen vitpeppar

Topping:
4 dl crème fraiche
3+1 dl riven ost
200 gram baby plommontomater, halverade

Ärtmole: 
250 g frysta gröna ärtor 
1 vitlöksklyfta, pressad 
½ röd chili 
½ pressad citron 
1 tsk finhackad färsk koriander  
3 msk crème fraiche 
salt och peppar 

Du behöver också:
stavmixer

Till servering:
grönsallad

Gör så här

Värm ugnen till 175°. Blanda samman alla ingredienser till pajdegen. Kavla ut, lägg i en pajform och ställ åt sidan.

Fyllning:
Fräs löken och moroten i smör. Tillsätt kryddorna och fräs ett par minuter. Smula ner färsen, lite i taget, och stek tills den är färdig. Lägg över i pajskalet.

Topping:
Blanda samman crème fraiche och 3 dl ost. Bred blandningen över färsen, strö över resten av osten och garnera med tomaterna. Grädda i ugn 35 minuter.

Ärtmole 
Tillaga ärtorna enligt anvisningen på förpackningen. Häll av i durkslag och lägg ner ärtorna i kallt vatten några minuter så de svalnar. Mixa ärtorna tillsammans med de andra ingredienserna, smaka av med salt och peppar. 

Servera pajen med krispig grönsallad.

Tips!

  • Har du ont om tid går det lika bra med färdig pajdeg på rulle.
  • Vill du hellre göra din egen kryddblandning kan du krydda med 2 tsk paprikapulver, 2 tsk spiskummin och 2 tsk oregano istället för taco kryddmixen.

Det är inte bara svenskt kött som har lägre klimatpåverkan än det importerade utan svensk mat generellt har låg klimatpåverkan. Därför är det bästa för klimatet att välja närproducerat och i säsong. Gröna ärtor är en primör som inte går att odla året runt men det brukar sällan vara svårt att hitta gröna ärtor i frysen. Titta efter märket Från Sverige för att vara säker på att de är svenska.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top