Köttfärslimpa med gräddsås

Ingredienser

8 portioner

1 kg blandfärs (70% nöt, 30% gris)
1 gul lök, riven
½ dl vatten
salt och malen vitpeppar
rapsolja till formen
2 morötter, i bitar
5 steklökar, skalade
2 ½ dl köttbuljong

Sås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
7 dl buljong (från formen förstärkt av vatten+tärning)
1 tsk kinesisk soja
1 dl grädde
salt och malen vitpeppar

Till servering:
kokt potatis

Gör så här

Värm ugnen till 200°. Blanda samman färs, lök, vatten, salt och peppar. Forma färsen till en limpa och lägg den i en smord ugnssäker form. Lägg morötter och lök bredvid och häll på buljong.

Baka köttfärslimpan i ugnen 60 minuter eller till en innertemperatur på 72°. Prova med en sticka om köttsaften klar och genomskinlig. Baka annars ytterligare några minuter.

Håll köttfärslimpan och grönsakerna varma i folie eller smörpapper. Sila av buljongen.

Sås:
Smält smör och rör ner mjöl. Späd med buljong och rör hela tiden. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda 3-5 minuter. Rör ner soja och grädde och krydda med salt och peppar.

Skiva köttfärslimpan före servering, och servera med grönsakerna, gräddsåsen och kokt potatis.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top