Det här är rysk rödbetssoppa på Anette Rosvalls vis med sidfläsk som stekts krispigt. Klassiska tillbehör som saltgurka och smetana serveras till.
Borsjtj – Rödbetssoppa med saltgurka, smetana och sidfläsk
Ingredienser
6 portioner
500g råa rödbetor (6–7 st)
2 morötter
4 potatisar
400g vitkål
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 tsk smör
1 ½ liter vatten
3 grönsaksbuljongtärningar
rödvinsvinäger efter smak
salt och malen svartpeppar
Till servering:
180g rökt, svenskt sidfläsk, i små tärningar
saltgurka eller små cornichons, i fina tärningar
2 dl smetana
2 msk flytande honung
kryddgrönt till dekoration
Gör så här
Skala och tärna rödbetor, morot och potatis fint. Strimla och hacka vitkålen. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs allt i omgångar i smör och olja i en stor soppkastrull. Häll på vattnet och smula ner buljongtärningarna när grönsakerna fått fin stekyta. Tillsätt salt, peppar och vinäger.
Koka upp, sänk värmen till låg och låt soppan sjuda i ca 20 minuter, eller tills grönsakerna är mjuka men med tuggmotstånd. Lägg sidfläsket i kall panna, hetta upp och fräs på hög värme tills det blivit krispigt. Lägg över på en bit papper för att rinna av. Blanda samman gurkan med fläsket.
Servera soppan med en klick smetana, hacket av gurka och sidfläsk samt en lite flytande honung. Dekorera med någon färsk ört.
FLER RECEPT
Relaterade artiklar
Lammtartar på smörstekt bröd med smetana
Gratäng med krispigt sidfläsk, fänkål och burrata
Frasiga rårakor med pepparrotskräm, sidfläsk, grönkålschips och whiskeylingon
Risotto med rimmat sidfläsk, primörer och gremolata
Sandwich med grillat sidfläsk, kimchi och sesammajonnäs
Rårakor med stekt sidfläsk