Recept
  • Griskött

  • Nötkött

  • Lammkött

  • Kalvkött

  • Chark

  • Typ av måltid

  • Säsong / Tema

  • Tillagning

  • Kriterier

  • Världens kök

Dubbla lammkotletter med myntasås och örtkryddade rotfrukter

Här får lammkotletterna sällskap av rotfrukter och en sås kryddad med mynta. Det här är snabblagat! Du ahr hela middagen på borden inom 30 minuter. 

Lammfärsbiffar med pepparrotsrödbetor

Lammfärs och rotfrukter passar så bra tillsammans. Det här är rustik mat med råvaror som är som bäst på hösten. 

Lammwallenbergare med ljummen sparris- och potatissallad

De här wallenbergarna är gjorda på lammfärs istället för på kalvfärs, som i originalreceptet. Biffarna får sällskap av en läcker potatissallad med sparris. 

Myntakryddade minibiffar på lammfärs

De här små minibiffarna är perfekt mingel-mat. Erbjud gästerna små gafflar eller träpinnar att äta med. Biffarna passar också på buffé, och receptet kan dubbleras. 

Mingeltallrik med rökt lammstek och lammrostbiff

På mingelfesten är det ibland trevligt att göra tallrikar klara med alla olika mingelrätter, en tallrik till var gäst. Här en mingeltallrik med rökt lammstek, lammrostbiff, kikärter och annat gott. 

Fetaostfyllda lammfärsbiffar med citronyoghurt

Fetaostfyllda lammfärsbiffar med citronyoghurt

Lammfärs och fetaost ger fina, harmoniska smaker tillsammans, och känns igen från det grekiska köket. Det enklaste sättet att få osten att stanna kvar inuti biffarna under stekningen, är att riva den och baka in den mellan två tunnare biffar, som nyps ihop i skarven. En god snabblagad vardagsrätt. 

Lammfärsfyllda flautas med röd och grön sås

Vetetortillas som fylls med något gott brukar kallas flautas. Här har vi fyllt med lammfärs och serverar med två goda såser. 

Grekisk sallad med grillat lamm och halloumi

Den här läckra grillsalladen bjuder kocken Christian Hellberg på till förrätt på grillmiddagen. Vill du servera den som varmrätt räcker den till 3 personer. 

Currygryta med lamm

Lammbogen är väldigt mör i förhållande till nöt- eller grisbog, men den behöver sjuda lite längre än annat lammkött. Här blir den till en mustig vardagsgryta kryddad med curry.

Filéspett med rostad paprikasallad, grillad bakpotatis och grillad lime

Filé passar alldeles utmärkt att grilla för hemmakocken. Alla tre djurslagen gris, nöt och lamm lämpar sig för att grilla på spett. Det enda du behöver tänka på är att använda samma köttslag på hela spettet, annars blir köttet ojämnt stekt på grund av olika tillagningstider. När det gäller lamm kan det vara svårt att få tag på äkta filé. Då går det alldeles utmärkt att ersätta med ytterfilé, som egentligen är putsad kotlettrad.

Grillspett

Det här är ett grundrecept på grillspett av antingen gris, nöt eller lammkött. Du får också förslag på goda grillsåser att servera till. 

Lammfrikassé med örtsmak

En härlig frikassé på lammbog, som får fin smak av rotfrukter, purjolök och örter. Om du inte vill söt smak på såsen, hoppa bara över sockret. 

Laga något gott med…

NYA RECEPT

Marockansk lammtagine

Värm ugnen till 200°C. Hetta upp smör och olja i en stekpanna. Bryn kött och pumpa i omgångar och lägg över i en ugnssäker …

Lasagne med lammfärs, fårost och vitkål

Lasagne med lammfärs, fårost och vitkål

Vitkålssallad med dressing: Rör ihop grädde, vinäger och citronsaft. Pressa ner vitlöken och rör ner parmesanosten. Låt dressingen stå i rumstemperatur att tjockna i minst …

Falukorvsgryta med grönsaker

Dra skinnet av falukorven och skär den i munsbitar. Hetta upp smör och olja i en stor kastrull. Fräs sedan potatis, lök, morötter och blomkål …

Daal med röda linser

Om daal är en soppa eller en gryta låter vi vara osagt. ”När man gör en gryta så är tiden viktig. Ju längre grytan får koka och ju längre den får stå desto godare blir den faktiskt” säger Anette Rosvall. ”Man brukar säga att smakerna gifter sig, men kanske de bara trivs bättre ihop ju längre de får umgås vad vet jag?” Den här grytan (eller soppan) har dock extra allt. 

Hackat innanlår med syltad kålrabbi och emulsion på dragon

Den här läckra tartaren passa fint såväl till förrätt som bufférätt. Lägg upp på surdegsbröd, toppa med emulsion och tunna skivor av syltat kålrabbi. I receptet finns också en vegetarisk variant med svampduxelle istället för tartar. Recept av Thomas Sjögren, Årets Kock 2015.

Rostbiff med lingon-BBQ och sellerislaw

Gnid in rostbiffen med en härlig kryddblanding innan du steker den i ugnen. Goda tillbehör till köttet är en spännande sallad på strimlad rotselleri och lingon med smak från BBQ-sås. Receptet kan med fördel dubbleras. Recept av Andreas Hedlund, Årets Kock 2012.

Gott till grillen

våra mest populära recept

Grytstek av fransyska

Fransyska innehåller mycket bindväv och muskelfibrerna är ganska grova, så tillagning i fuktig värme under lång tid passar perfekt för att få fram bästa smak och mörhet.

UTVALDA RECEPT

Glödgrillad entrecotekappa med rostad spetskål

Entrecotekappan är den ganska tunna muskeln som ligger ovanpå entrecoten. Den är ytterst mör och passar perfekt för grillning i het glöd. Här får den sällskap av helgrillad spetskål och ett härligt brynt vitlökssmör.

Scroll to Top