Koreansk fusion-burgare med misomajonnäs

Får vi tipsa om en koreansk fusion-burgare men misomajonnäs och kimchi? Svensk tradition av fläsk möter koreanska smaker i en amerikansk hamburgare.

Ingredienser

4 portioner

500 g svensk fläskfärs
Salt och peppar efter smak

Misomajonnäs:
1/2 dl majonnäs
1 msk misopasta
1 tsk risvinäger

Till servering:
4 hamburgerbröd
4 skivor svensk hamburger-cheddar
3 msk Kimchi
4 salladsblad
1 liten rödlök, skivad

Gör så här

Forma fläskfärsen till fyra biffar och krydda med salt och peppar efter smak.

Använd en utomhusgrill eller värm upp en grillpanna till medium-värme. Grilla eller stek biffarna ca 3-4 min per sida, tills de är helt genomstekta och har en innertemperatur på 72°.

Misomajonnäs: Under tiden som biffarna grillas, blanda ihop majonnäs, misopasta och risvinäger i en skål för att göra misomajonäs.

Rosta hamburgerbröden tills de är lätt gyllenbruna och lägg en skiva svensk hamburgercheddar på varje biff mot slutet av grilltiden för att låta osten smälta.
Lägg ett salladsblad i botten på varje hamburgerbröd. Lägg biffarna på salladen och toppa med kimchi och skivad rödlök. Bred misomajonnäs på toppbrödet och lägg på burgaren.

Tips!

För att vara säker på attdu gör din koreanska fusion-burgare på svensk fläskfärsen kan du titta efter märket Kött från Sverige. Då vet du att köttet är fött, uppfött och slaktat i Sverige och att köttet är styckat och förädlat här.

Mikael Göransson

Receptet är skapat av Mikael Göransson

Mikael Göransson är som en schweizisk armékniv när det kommer till mat. Han är mångårig kock och sommelier och jobbar framförallt som receptkreatör, matfotograf, matstylist, gastronomisk konsult och matredaktör. Kolla in alla Mikael Göranssons recept här. Du kan se mer av Mickes recept på TikTok, Instagram, Facebook, Pinterest och på Youtubekanalen Alltid hungrig eller på alltidhungrig.se.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen