En riktigt tjusig festrätt på lammytterfilé och råkorv. Välj gärna en korv kryddad med örter som passar till lamm som timjan eller rosmarin.

En riktigt tjusig festrätt på lammytterfilé och råkorv. Välj gärna en korv kryddad med örter som passar till lamm som timjan eller rosmarin.
4 portioner
500 g ytterfilé av lamm
salt och malen vitpeppar
2 msk smör
bindgarn
4 små örtkryddade råkorvar
Rödvinssky med plommon:
100 g katrinplommon, grovhackade
1 röd lök, skivad
1 msk rapsolja
3 dl rödvin
3 dl kalvbuljong
1 ½ msk majsstärkelse + vatten
salt och malen vitpeppar
Potatis och schalottenlökpuré:
300 g sparrispotatis
6 stora schalottenlökar, skivade
2 msk rapsolja
1 dl mjölk, varm
1 dl grädde, varm
50 g smör
salt och vitpeppar
Till garnering:
rödlöksmarmelad
mangoldskott
Värm ugnen till 125º. Bind upp köttet, klappa in salt och peppar och bryn i smör. Lägg över i en ugnssäker form och ugnsbaka till innertemperatur 65º, ca 20 minuter. Låt vila i 15 minuter.
Rödvinssky med plommon:
Fräs plommon och lök i olja. Tillsätt vin och buljong och reducera till 3 dl vätska. Red med majsstärkelse utrörd i vatten. Sila skyn och krydda med salt och peppar.
Potatis och schalottenlökspuré:
Koka och passera potatisen. Rosta schalottenlöken i olja tills den är jämnt brun, ta upp och mixa den slät. Blanda samman med potatisen. Vispa ner mjölk och grädde i potatisblandningen. Rör ner smör och krydda med salt och peppar.
Servering:
Stek råkorvarna. Skär upp köttet i portionsbitar. Lägg skyn som en spegel på serveringstallrikarna. Lägg upp puré, kött, korv och rödlöksmarmelad. Garnera med mangoldskott.