Recept
  • Griskött

  • Nötkött

  • Lammkött

  • Kalvkött

  • Chark

  • Typ av måltid

  • Säsong / Tema

  • Tillagning

  • Kriterier

  • Världens kök

Örtöverbakad kotlettrad, pommes med svartrot och pumpasås

Putsad kotlettrad (ytterfilé) av gris är n bra styckningsdetalj att laga den här lite ovanliga rätten av. Balnda samman färdiga pommes frites med svartrötter och servera hela härligheten med en len pumpasås. En riktig rätt för en skördefest. 

Köttbullar eller pannbiffar

Det finns en mängd olika sätt att göra köttbullar eller pannbiffar på. I den här smeten drygas köttet ut med havregryn. Forma färsen till köttbullar eller pannbiffar, allt efter lust och humör. 

Ugnsbakad vitlöksspäckad kotlettrad med örter och nejlika

Värm ugnen till 175º. Gör 8 djupa skåror i köttet med en smal kniv. Späcka köttet med vitlöken. Blanda samman kryddor, salt och peppar och …

Skinkstrimlor i gräslökssås

En god sås till pasta på skinkstrimlor, senap och blekselleri, som kan vara bra som omväxling till klassiska pasta-såser. Tack vare att köttet strimlas får det kort tillagningstid, och rätten blir en snabblagad vardagsmiddag. 

Skink- och potatisterrin

Den här terrinen kan du göra av överbliven julskinka eller annan kokt, rimmad skinka. Den passar också bra att laga om du har överblivet potatismos på lut. 

Köttbullemacka

Om du har några köttbullar över som ligger och skräpar i kylen kan du ta dem tillvara på en läcker macka med marinerade morötter och groddar. 

Burgundisk skinkgryta

Burgundisk skinkgryta

Den här grytan har den berömda boeuf Bourgignon som förebild, fast här använder vi griskött istället för nötkött. Då förkortas koktiden och du får en ny, spännande smak.

Kokoswok med strimlat fläskkött

Strimlat kött har kort tillagningstid, så det här är en både välsmakande och snabblagad wok. Använd strimlor av färsk skinka (skinkschnitzel) eller av putsad kotlettrad (ytterfilé av gris). 

Bakad potatis med krämig skinksås

Bakad potatis med fyllning av krämig skinksås blir en lättlunch eller ett enkelt kvällsmål. 

Asiatiska spjäll char siu

Egentligen är char siu en traditionell kinesisk grill-rätt, men här kryddar vi revbensspjäll på samma sätt och tillagar i ugn. I receptet ingår sås på malda gula bönor, som är den vanligaste kryddan i kinesisk matlagning i alla regioner. Du hittar den i asiatiska butiker eller på den asiatiska hyllan i välsorterade livsmedelsbutiker. Det står ”Crushed yellow bean sauce” eller ”Ground yellow bean sauce” på burken.

Skinkrullar med skott

Läcker krispiga skott fyller de här skinkrullarna, som du kan servera som förrätt, mingelmat eller på buffé. Receptet kan dubbleras. 

Ciderkokt skinka

Äpple och griskött passar fint ihop. Här kokar vi en stek av skinka i äppelcider, och kokspadet tas tillvara i en härlig sås. 

Laga något gott med…

NYA RECEPT

Klopse – tyska frikadeller

Blanda ströbröd, vatten och ägg. Tillsätt färs, lök och sill och blanda väl. Krydda med senap, salt och peppar. Forma till stora frikadeller. Koka upp …

Nordafrikansk gryta med couscous

Den här grytan innehåller många mustiga kryddor, och passar fint att servera toppad med en klick svalkande yoghurt. En snabblagad vardagsmiddag. 

Halstrad fläsklägg med honungsglaserade rotfrukter, senapskräm och timjanssky

Är rimmad, kokt fläsklägg festmat? Ja, verkligen! I alla fall serverad på det här festliga sättet, halstad och med ugnsbakade rotfrukter och en härlig senapskräm. Det går alldeles utmärkt att koka köttet dagen före serveringstillfället. Receptet är för 10 personer. Receptet vann silvermedalj i tävlingen Smarta Kocken 2006.

Rosmarinmarinerad putsad kotlettrad

Det här är perfekt bjudmat på buffé. Du gör köttet klart dagen före servering och skivar strax innan köttet ska läggas upp. Putsad kotlettrad kan du antingen köpa som den är, eller förädlad till ytterfilé av gris. Om du använder den senare av styckningsdetaljerna behöver du inte dela köttet. 

Pulled pork i tortillabröd

Pulled pork kan serveras på många sätt. Det är trevligt att låta köttet vara en del av en plockmiddag, där var och en fyller sitt tortillabröd med valfria tillbehör. 

Tonkatsu

Det här är en helt underbar japansk rätt som du kan bjuda på när du vill ha minsta möjliga besvär i köket och mesta möjliga beröm från dina gäster. 

Grillad kalvkotlett med kryddsmör

Kalvkotlett är riktig lyxmat som blir himmelskt god om den grillas. Här får du tips på kryddning och ett läckert kryddsmör att servera till. 

Ugnsstekt rumpstek, rösti och ört- och grönsaksbearnaise

Det här receptet kan du använda som grundrecept för ugnsstekt rumpstek. Rumpsteken, som skärs ut ur styckningsdetaljen rulle, hittar du ibland i köttdisken i välsorterade livsmedelsbutiker. På restaurang brukar rumpstek ofta serveras som en skiva stekt i panna, men hittar du rumpstek i bit är det ett utmärkt sätt att anrätta den här styckningsdetaljen.

Gott till grillen

våra mest populära recept

Grytstek av fransyska

Fransyska innehåller mycket bindväv och muskelfibrerna är ganska grova, så tillagning i fuktig värme under lång tid passar perfekt för att få fram bästa smak och mörhet.

UTVALDA RECEPT

Glödgrillad entrecotekappa med rostad spetskål

Entrecotekappan är den ganska tunna muskeln som ligger ovanpå entrecoten. Den är ytterst mör och passar perfekt för grillning i het glöd. Här får den sällskap av helgrillad spetskål och ett härligt brynt vitlökssmör.

Scroll to Top