Fläskfilé på grönsaksbädd med gremolata | Svenskt Kött

Fläskfilé på grönsaksbädd med gremolata

Inspirationen till den här rätten kommer från den Italienska klassikern Osso buco, som ska lagas av kalvlägg. Det receptet kräver lite pyssel, men det här receptet är inte svårt alls. Och gott blir det! 

Ingredienser

4 portioner

500 g fläskfilé, hel
salt och malen vitpeppar
1 msk smör
1 msk rapsolja

Grönsaksblandning:
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
2 morötter, grovrivna
2 dl torrt vitt vin
2 ½ dl vatten
1 ½ msk koncentrerad kalvfond
4 dl konserverade tomater, hela
1 apelsin, rivet skal och saft
salt och malen vitpeppar

Gremolata:
1 vitlöksklyfta, hackad
½ dl bladpersilja, hackad
rivet skal av en citron

Till servering:
pasta
sallad

Gör så här

Gremolata:
Blanda samman vitlök, persilja och citronskal.

Värm ugnen till 175º. Bryn köttet i smör och olja. Krydda med salt och peppar.

Grönsaksblandning:
Fräs lök, vitlök och morötter ett par minuter. Grovhacka tomaterna. Tillsätt vin, vatten, fond, tomater, apelsinskal och -saft. Krydda med salt och peppar och låt koka ihop några minuter. Lägg blandningen i en ugnssäker form. Täck med aluminiumfolie och håll varmt till servering.

Sätt en köttermometer i köttet, lägg det på grönsakerna och efterstek i ugn ca 20 minuter till innertemperatur 68º. Lägg köttet att vila i smörpapper 10 minuter.

Servering:
Skiva upp köttet, lägg det på grönsaksbädden och strö över gremolata. Servera med pasta och sallad.

Tips! Blev det rester av fläskfilén? Gör en god macka med fläskfilé!

FLER RECEPT

Rulla till toppen