Inspirationen till den här rätten kommer från den Italienska klassikern Osso buco, som ska lagas av kalvlägg. Det receptet kräver lite pyssel, men det här receptet är inte svårt alls. Och gott blir det!
Fläskfilé på grönsaksbädd med gremolata
Ingredienser
4 portioner
500 g fläskfilé, hel
salt och malen vitpeppar
1 msk smör
1 msk rapsolja
Grönsaksblandning:
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
2 morötter, grovrivna
2 dl torrt vitt vin
2 ½ dl vatten
1 ½ msk koncentrerad kalvfond
4 dl konserverade tomater, hela
1 apelsin, rivet skal och saft
salt och malen vitpeppar
Gremolata:
1 vitlöksklyfta, hackad
½ dl bladpersilja, hackad
rivet skal av en citron
Till servering:
pasta
sallad
Gör så här
Gremolata:
Blanda samman vitlök, persilja och citronskal.
Värm ugnen till 175º. Bryn köttet i smör och olja. Krydda med salt och peppar.
Grönsaksblandning:
Fräs lök, vitlök och morötter ett par minuter. Grovhacka tomaterna. Tillsätt vin, vatten, fond, tomater, apelsinskal och -saft. Krydda med salt och peppar och låt koka ihop några minuter. Lägg blandningen i en ugnssäker form. Täck med aluminiumfolie och håll varmt till servering.
Sätt en köttermometer i köttet, lägg det på grönsakerna och efterstek i ugn ca 20 minuter till innertemperatur 68º. Lägg köttet att vila i smörpapper 10 minuter.
Servering:
Skiva upp köttet, lägg det på grönsaksbädden och strö över gremolata. Servera med pasta och sallad.
Tips! Blev det rester av fläskfilén? Gör en god macka med fläskfilé!