Osso buco

Denna Osso buco är ett klassiskt recept från det italienska köket. Här får skivor av kalvlägg får sjuda med grönsaker till en härlig gryta. Traditionella tillbehör är gremolata och risotto med saffran. Får man inte tag i kalvlägg går det bra att byta mot nötlägg.

Ingredienser

8 portioner

1,6 kg kalvlägg med ben, skivad
2 morötter, fint tärnade
150 g rotselleri, fint tärnad
1 gul lök, finhackad
½ dl persiljestjälkar, finhackade
olivolja till stekning
1 dl vetemjöl
salt och malen svartpeppar
500 g krossade tomater
3 dl torrt vitt vin
3 dl kalvbuljong

Gremolata:
rivet skal av 1 citron
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 knippa persilja, ej stjälkarna

Till servering:
saffransrisotto

Gör så här

Snitta ytterkanterna på köttskivorna på 3–4 ställen. Blanda samman vetemjöl, salt och peppar på en tallrik och vänd köttet i blandningen. Bryn köttskivorna i olja i het stekpanna ca ½ minut per sida.

Hetta upp olja i en stor gryta och fräs morot, selleri och lök ca 2 minuter.

Lägg de brynta köttskivorna, tillsätt tomater, vin, persiljestjälkar och buljong. Koka upp och låt sjuda under lock ca 1 ½ timme.

Gremolata: Blanda samman citronskal, vitlök och persilja.

Servering: Strö gremolata över före servering och bjud saffransrisotto till.

Varför ska man välja svenskt nötkött?

Visste du att vi behöver fler betande djur för att rädda den biologiska mångfalden? Hagmarker där betesdjur vistats länge och som inte plöjts under en längre tid, så kallade naturbetesmarker, har en stor artrikedom och kan ha över 40 arter på en kvadratmeter. Naturbetesmarker kan vara lika artrika som regnskogen och är livsmiljön för många utrotningshotade arter. Beteshagen är ett hem för många växtarter men också mängder av fjärilar, skalbaggar, bin och fåglar. För att bevara biologisk mångfald och ett bördigt landskap behövs ungefär ett nötdjur per hektar.

Om dessa betesmarker inte vårdas av betande djur försvinner den floran och faunan. Enligt Naturvårdsverket behövs fler betande djur för att klara Sveriges miljömål om biologisk mångfald.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt nötkött här

FLER RECEPT

Rulla till toppen