Det här är ett klassiskt recept från det italienska köket. Skivor av kalvlägg får sjuda med grönsaker till en härlig gryta. Traditionella tillbehör är gremolata och risotto med saffran.

Det här är ett klassiskt recept från det italienska köket. Skivor av kalvlägg får sjuda med grönsaker till en härlig gryta. Traditionella tillbehör är gremolata och risotto med saffran.
8 portioner
1,6 kg kalvlägg med ben, skivad
2 morötter, fint tärnade
150 g rotselleri, fint tärnad
1 gul lök, finhackad
½ dl persiljestjälkar, finhackade
olivolja till stekning
1 dl vetemjöl
salt och malen svartpeppar
500 g krossade tomater
3 dl torrt vitt vin
3 dl kalvbuljong
Gremolata:
rivet skal av 1 citron
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 knippa persilja, ej stjälkarna
Till servering:
saffransrisotto
Snitta ytterkanterna på köttskivorna på 3 ̶ 4 ställen. Blanda samman vetemjöl, salt och peppar på en tallrik och vänd köttet i blandningen. Bryn köttskivorna i olja i het stekpanna ca ½ minut per sida.
Hetta upp olja i en stor gryta och fräs morot, selleri och lök ca 2 minuter.
Lägg de brynta köttskivorna, tillsätt tomater, vin, persiljestjälkar och buljong. Koka upp och låt sjuda under lock ca 1 ½ timme.
Gremolata:
Blanda samman citronskal, vitlök och persilja.
Servering:
Strö gremolata över före servering och bjud saffransrisotto till.