Makaronilåda med skinka

Makaronilåda med skinka måste väl ändå vara alla barns stora favorit? Här hittar du receptet på en klassisk makaronilåda med skinka, fluffig äggstanning och gratinerad med ost.

Ingredienser

4 portioner

6 dl kokta makaroner (gärna med fullkorn)
500 g kokt skinka, tärnad
rapsolja till formen
1 dl ost, riven

Äggstanning:
3 ägg
3 dl mjölk
½ tsk salt
1 krm svartpeppar

Till servering:
vitkålssallad

Gör så här

Värm ugnen till 200°. Smörj en ugnssäker form med olja, lägg i makaronerna och lägg skinkan ovanpå.

Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar och häll äggstanningen över skinkan.

Grädda i ca 45 minuter eller tills äggstanningen stelnat. Ta ut efter halva tiden och strö över osten. Servera makaronilådan med vitkålssallad.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen