Bäserad fläskrulad med cidersås, fylld bakpotatis och ugnsrostade rotfrukter | Svenskt Kött

Bäserad fläskrulad med cidersås, fylld bakpotatis och ugnsrostade rotfrukter

Det här är en riktig festmiddag som kräver tid i köket och en kock som inte är rädd för utmaningar. Använd putsad kotlettrad eller ytterfilé av gris till den här rätten. 

Ingredienser

4 portioner

500 g putsad kotlettrad (ytterfilé av gris)
2 msk smör
6 dl äppelcider

Fylld bakpotatis:
2 bakpotatisar
50 g färskost, typ philadelphia
salt och malen vitpeppar

Fyllning till köttet:
75 g champinjoner, hackade
½ dl persilja, hackad
2 tsk timjan
2 vitlöksklyftor, hackade
1 msk rapsolja
salt och vitpeppar

Sås:
sky från koket
2 msk socker
salt och vitpeppar
1 msk majsstärkelse + vatten
1 msk konc köttfond
½ msk balsamvinäger

Ugnsrostade rotfrukter:
2 morötter, skivade på diagonalen
1 persiljerot, skivad på diagonalen
1 palsternacka, skivad på diagonalen
½ msk timjan
1 msk flytande honung
1 msk rapsolja
grovt salt
grovmalen svartpeppar

Till servering:
färsk timjan

Du behöver också:
tandpetare

Gör så här

Värm ugnen till 175º och baka potatisen mjuk ca 1 timme.

Ugnsrostade rotfrukter:
Höj ugnstemperaturen till 225º. Lägg rotsakerna i en smord ugnssäker form och blanda med timjan, honung och olja. Rosta i ugn ca 15 minuter. Ta ut och strö över salt och peppar.

Fyllning till köttet:
Blanda samman svamp, persilja, timjan och vitlök. Tillsätt olja och smaksätt med salt och peppar. Blanda väl eller mixa snabbt. Skär köttet som en rulltårta med en vass kniv. Banka ut köttet något och bred på svampröran. Rulla ihop och fäst med tandpetare. 

Bryn köttet i smör. Bryn sockret i en kastrull, tillsätt cider och lägg ner köttet. Täck med lock, koka upp och sänk värmen till låg. Bräsera köttet ca 20 minuter. Ta upp köttet och håll det varmt i smörpapper. Spara skyn till sås. 

Fylld bakpotatis:
Dela potatisen, gröp ut innehållet med sked och lägg över i en bunke. Blanda samman med färskosten och krydda med salt och peppar. Lägg tillbaka blandningen i skalen, ställ potatishalvorna i en ugnssäker form och gratinera dem i ugn 225º ca 10 minuter.

Sås:
Sila skyn ner i en ren kastrull. Reducera skyn till hälften. Red av såsen med majsstärkelse. Smaksätt med fond, vinäger, salt och peppar. Koka upp och låt sjuda 1 minut.

Servering:
Skär upp köttet i knubbiga skivor och servera med sås, potatis och rotfrukter. Garnera varje portion med färsk timjan.

FLER RECEPT

Rulla till toppen