Thailändska grillspett Moo Ping med chilidippsås och gurksallad.

Smakrika thailändska grillspett Moo Ping, serverad med het chilisås och fräsch gurksallad. Äkta thailändska smaker på prisvärda ingredienser som tar dig direkt till Bangkoks gator. Fantastiska smaker av thailändsk ”street food” som lätt tillagas hemma på grillen eller i ugnen.

Ingredienser

4 portioner

500g svensk fläskkarré
4 medelstora vitlöksklyftor, finhackade
4 matskedar finhackade korianderstjälkar
2 matskedar fint hackat palmsocker (eller 1 msk honung)
2 msk fisksås
2 msk sojasås
2 msk ostronsås
1 1/2 tesked malen vitpeppar
100g kokosgrädde

Rostat rispulver:
1 dl ris

Chilidippsås:
1/2 dl thailändsk fisksås
2 matskedar socker
4 medelstora vitlöksklyftor, finhackade och pressade till en pasta (se anteckning)
1-2 msk torkad thaichili
1/4 dl 12% ättika
1/4 dl vatten
2 matskedar rostat rispulver

Gurksallad:
1/4 dl färskpressad limejuice
2 msk 15% fisksås
1 msk socker
2 färska thailändska chilifrukter, tunt skivade
1 liten vitlöksklyfta, fint riven
1 sked rapsolja
1 gurka, halverad på längden, urkärnad och strimlad
1/2 dl saltade, lätt krossade rostade jordnötter

Du behöver också:
en mortel eller mixer

Till servering:
Färsk koriander

Gör så här

Lägg in fläskkarrén i frysen, 15-30 minuter, så att den blir enklare att skära tunna skivor av.

Blanda vitlök, finhackade korianderstjälkar, palmsocker (eller honung), fisksås, sojasås, ostronsås, kokosgrädde och malen vitpeppar i en liten skål. Rör om tills sockret löses upp. Ställ åt sidan.

Ta ut fläskkarrén ur frysen och använd en vass kockkniv för att skära tunna skivor som du sedan delar på längden i tjocka ”strimlor”. Lägg de skurna fläskstrimlorna i en fryspåse och häll över marinaden. Blanda väl så att varje köttbit är jämnt täckt av marinaden. Låt köttet marinera i kylskåpet i minst 4 timmar, gärna upp till 36 timmar för bästa smak.

Rostat rispulver: Hetta upp en stekpanna på medelhög värme. Tillsätt riset och rosta det under omrörning. När riset får en gyllene färg och doftar nötigt är det färdigt. Ta bort pannan från värmen och låt riset svalna något. Placera det rostade riset i en mortel eller mixer och krossa eller mixa det till ett grovt pulver.

Dippsås: Häll fisksås och socker i en skål. Vispa tills sockret lösts upp. Tillsätt vitlök och malda chilifrukter och blanda. Tillsätt ättika och vatten. Vispa ihop. Tillsätt det rostade rispulvret precis innan servering och rör om i såsen.

Gurksallad: Vispa samman limejuice, fisksås, socker, skivade chilifrukter, riven vitlök och rapsolja i en skål. Lägg i gurkstrimlor och rostade jordnötter, blanda väl. Smaka av med salt efter behov.

Grillspett: Trä de marinerade fläskstrimlorna vågigt på spetten genom att trä dem sicksack som om du syr. Pressa ihop köttet tätt som ett dragspel för att ge spetten en snygg och fyllig form.

På grill: Förbered grillen genom att tända kol och låta den bli glödande. Fördela kolen jämnt över grillen. Grilla spetten på direkt värme i ca 10-15 minuter tills köttet är genomstekt. Vänd spetten ett par gånger så att köttet blir jämnt tillagat.

I ugn: Värm ugnen till 250°C och placera spetten på ett ugnsgaller eller en ugnsplåt täckt med aluminiumfolie. Grilla spetten med hjälp av ugnens grillfunktion i cirka 10-15 minuter, eller tills köttet är genomstekt och har fått en fin gyllenbrun färg. Vänd spetten en gång under tillagningen för att se till att köttet blir jämnt tillagat.

Servera grillspetten med gurksalladen, dippsåsen och färsk koriander till.

 

 

Tips!

För att vara säker på att du använder svensk karré till dina thailändska grillspett Moo Ping kan du titta efter märket Kött från Sverige. Då vet du att köttet är fött, uppfött och slaktat i Sverige och att köttet är styckat och förädlat här.

Mikael Göransson

Receptet är skapat av Mikael Göransson

Mikael Göransson är som en schweizisk armékniv när det kommer till mat. Han är mångårig kock och sommelier och jobbar framförallt som receptkreatör, matfotograf, matstylist, gastronomisk konsult och matredaktör. Kolla in alla Mikael Göranssons recept här. Du kan se mer av Mickes recept på TikTok, Instagram, Facebook, Pinterest och på Youtubekanalen Alltid hungrig eller på alltidhungrig.se.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen