Lägg in fläskkarrén i frysen, 15-30 minuter, så att den blir enklare att skära tunna skivor av.
Blanda vitlök, finhackade korianderstjälkar, palmsocker (eller honung), fisksås, sojasås, ostronsås, kokosgrädde och malen vitpeppar i en liten skål. Rör om tills sockret löses upp. Ställ åt sidan.
Ta ut fläskkarrén ur frysen och använd en vass kockkniv för att skära tunna skivor som du sedan delar på längden i tjocka ”strimlor”. Lägg de skurna fläskstrimlorna i en fryspåse och häll över marinaden. Blanda väl så att varje köttbit är jämnt täckt av marinaden. Låt köttet marinera i kylskåpet i minst 4 timmar, gärna upp till 36 timmar för bästa smak.
Rostat rispulver: Hetta upp en stekpanna på medelhög värme. Tillsätt riset och rosta det under omrörning. När riset får en gyllene färg och doftar nötigt är det färdigt. Ta bort pannan från värmen och låt riset svalna något. Placera det rostade riset i en mortel eller mixer och krossa eller mixa det till ett grovt pulver.
Dippsås: Häll fisksås och socker i en skål. Vispa tills sockret lösts upp. Tillsätt vitlök och malda chilifrukter och blanda. Tillsätt ättika och vatten. Vispa ihop. Tillsätt det rostade rispulvret precis innan servering och rör om i såsen.
Gurksallad: Vispa samman limejuice, fisksås, socker, skivade chilifrukter, riven vitlök och rapsolja i en skål. Lägg i gurkstrimlor och rostade jordnötter, blanda väl. Smaka av med salt efter behov.
Grillspett: Trä de marinerade fläskstrimlorna vågigt på spetten genom att trä dem sicksack som om du syr. Pressa ihop köttet tätt som ett dragspel för att ge spetten en snygg och fyllig form.
På grill: Förbered grillen genom att tända kol och låta den bli glödande. Fördela kolen jämnt över grillen. Grilla spetten på direkt värme i ca 10-15 minuter tills köttet är genomstekt. Vänd spetten ett par gånger så att köttet blir jämnt tillagat.
I ugn: Värm ugnen till 250°C och placera spetten på ett ugnsgaller eller en ugnsplåt täckt med aluminiumfolie. Grilla spetten med hjälp av ugnens grillfunktion i cirka 10-15 minuter, eller tills köttet är genomstekt och har fått en fin gyllenbrun färg. Vänd spetten en gång under tillagningen för att se till att köttet blir jämnt tillagat.
Servera grillspetten med gurksalladen, dippsåsen och färsk koriander till.