Mat för en annorlunda påsk

Årets påskvecka kommer inte likna vanliga vanliga påskar, därför tipsar vi här om mat för en annorlunda påsk.
Cuban sandwich med mojomarinerad porchetta på skinkinnanlår

Årets påskvecka kommer inte likna vanliga påskar. Fler stannar hemma och det blir färre släktmiddagar på grund av myndigheternas rekommendationer angående covid-19. Att ändå få samlas i den mindre familjen, eller i alla fall med en eller ett par vänner, och lägga tid och omsorg på att laga och äta en god måltid blir desto viktigare. Här kommer några tips från oss till dig på mat för en annorlunda påsk. Helt enkelt du som vill lägga lite extra kärlek och omtanke åt maten till dig och dina nära denna annorlunda påsk.

Grilla i påsk

För många är lammkött en tradition på påsken vid sidan av ägg, lax och godis. Blir långhelgen varm och solig passar lamm bra både på grillen och som picknickmat. Men såklart kan grillen fyllas med mer än lammkött. Här har vi har valt ut en härlig blandning av recept, allt från enkla snabba rätter till riktiga långkörare.

Picknick med mackor och matiga sallader

Även om påsken brukar fyllas av uteliv i alla former kommer många att umgås ännu mer utomhus denna påsk. Smidig picknickmat ökar möjligheterna till att njuta av frisk vårluft. Sallader och mackor är lätta att packa med och passar när man vill ha mat för en annorlunda påsk. Nedan hittar du recept med både lamm, gris och nötkött.

Långa middagar med vällagade stekar

För alla som stannar hemma med de närmaste i påsk finns det tid att ägna sig åt matlagning som tar lite längre tid. Varför inte sätta in en stek i ugnen som blir klar lagom till skymningen?

Välj svenskt hållbart kött när du påskhandlar

Nu mer än någonsin är det viktigt att ägna en extra tanke kring hur just du vill bidra till att matproduktionen ser ut i framtiden när du handlar mat. Väljer du svenst kött och råvara hjälper du till att stötta svenska lantbrukare. Vi behöver dem verkligen nu – och även i framtiden. Vi vet redan också att svenskt kött är hållbart i förhållande till hur produktionen sker i de flesta andra länder.  

» Därför är det viktigt att välja svenskt kött utifrån en hållbar samhällsutveckling

Idag är (beroende på köttslag) 30-65 procent av det kött vi äter importerat, men allt fler väljer det svenska köttet. Titta efter svenskt gris-, nöt-, och lammkött när du påskhandlar. Ett tips är att titta efter märket Kött från Sverige. Då vet du att köttet är fött och uppfött i Sverige, samt att varan är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. 

» Läs mer om traditionen med svenskt lammkött

Aktuellt

En mångfald av betesdjur skapar mångfald av växter

Mångfald av betesdjur skapar mångfald av växter

En mångfald av betesdjur skapar ännu högre mångfald bland växter och andra arter. Djurens betande gör att ingen växt kan ta överhanden eftersom de ständigt betas ner, så att många arter kan samsas på liten yta. Men nötdjur, får och hästar betar intressant nog på olika sätt.

Scroll to Top