Cuban sandwich med mojomarinerad porchetta på skinkinnanlår | Svenskt Kött

Cuban sandwich med mojomarinerad porchetta på skinkinnanlår

En av de styckningsdetaljer som skärs ut av skinkan är innanlåret. Vanligtvis görs porchetta på fläskkarré, men här använder vi istället innanlåret till en porchetta, som tunnskivas och serveras i en macka tillagad i klämgrill.

Ingredienser

10 mackor

1 ½ kg utskuret skinkinnanlår

Marinad:
2 dl olivolja
1 msk apelsinskal (2 st)
2 dl pressad apelsinsaft (2 st)
1 dl pressad limesaft (3st)
2 ½ dl färsk koriander, hackad
½ dl myntablad, hackade
8 vitlöksklyftor, hackade
2 tsk torkad oregano
2 tsk malen spiskummin
½ tsk salt
1 krm malen svartpeppar

Till servering:
4 − 6 luftiga baguetter
1 − 2 dl gul amerikansk senap
200 g kokt skinka, skivad
2 − 3 dl gräddost, grovriven
20 skivor dillpicklad gurka
smält smör

Till servering:
grönsallad
sötpotatispommes frites

Du behöver också:
bindgarn av bomull
grill med temperaturreglering
klämgrill

Gör så här

Börja med att grovmixa alla ingredienser till marinaden. Lägg köttet i marinaden och låt det marinera över natten.

Förbered grillen. Lyft upp köttet ur marinaden. Rulla ihop köttet till en tät rulle och bind samman med bindgarn. Spara marinaden, häll den i en kastrull och koka upp den. Låt sjuda ca 5 minuter.

När grillen kommit upp i 120−130°, grilla rullen på indirekt värme till innertemperatur 50°, cirka 1,5 – 2 timmar. Höj då värmen i grillen till ca 200°. Pensla med marinaden var 20 minut tills innertemperaturen kommit upp till 65°, cirka 30-40 miuter. Ta då av köttet, svep det i smörpapper och låt vila i 20−30 minuter.

Tranchera porchettan tunt. Skär baguetterna i önskad storlek och fyll med köttet varvat med senap, kokt skinka, ost och gurkskivor. Innan mackorna ska grillas i klämgrill, pensla dem med smält smör. Grilla dem sedan i kläm tills osten smälter.

Servering: Ta ut mackorna och dela dem med en vass kniv. Servera med sallad och sötpotatispommes frites. 

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen