Lågtempad nötstek i ugn med potatispuré och svampsås | Svenskt Kött

Lågtempad nötstek i ugn med potatispuré och svampsås

Lågtempad nötstek i ugn med potatispuré och svampsås

Hemligheten till en riktigt saftig och mör stek är att tillaga den på lägre temperatur. Har man gott om tid kan man tillaga den i 75°C, annars vid 100°C som i detta recept. En lågtempad nötstek i ugn med potatispuré och svampsås passar fint att laga till helgen. Varför inte som söndagsmiddag?

Detta recept kan du använda som grundrecept när du ska laga stek i ugnen. Kom ihåg att alltid välja svenskt kött – det är både hållbart och smart. Svenskt kött har en lägre klimatpåverkan än det globala genomsnittet, lägre antibiotikaanvändning och det bidrar till fler arbetstillfällen samt en högre självförsörjningsgrad i Sverige. Spana också in tipsen under receptet på olika styckningsdetaljer att välja.

Ingredienser

4 personer

Nötstek:
800g nötstek
5 vitlöksklyftor
1 knippe timjan
smör att steka i
steksnöre

Potatispuré:
800g mjölig potatis
1½ dl grädde
1½ dl mjölk
½ tsk lökpulver
salt

Gräddig svampsås:
200g stekt svamp
1 klick smör
2 dl grädde
1 dl mjölk
1 msk kinesisk soja
1 krm vitlökspulver
2 krm lökpulver
1 tsk äppelcidervinäger
1 tsk svartvinbärsgelé
svartpeppar

Tillbehör:
200g haricots verts
svartvinbärsgelé

Gör så här

Putsa nötsteken från eventuella hinnor och bind upp den med ett steksnöre. Tryck till vitlöksklyftorna med knivbladet. Smält smör i en stekpanna och lägg i steken, vitlöksklyftorna och timjan. Bryn steken runt om och lägg sedan över allt, inklusive eventuellt smält smör, i en ugnsform. Stick in en termometer i tjockaste delen av köttet och ställ in i ugnen på 100°C. Låt köttet gå tills det kommit upp i en innertemperatur på 65°C. Låt köttet vila i 10 minuter innan du skivar upp det.

Skala och tärna potatisen. Koka den mjuk i saltat vatten. Slå av vattnet och pressa potatisen i en potatispress. Ställ tillbaka kastrullen på låg värme och rör i grädde och mjölk. Späd med lite vatten om du vill ha purén lösare. Smaka av purén med lökpulver och salt.

Rensa och finhacka svampen. Lägg svampen i en kastrull och stek tills den slutar vätska. Salta och lägg i en klick smör som får steka in. Rör i grädde, mjölk, soja, vitlöks- och lökpulver, äppelcidervinäger och gelé. Salta och mal i svartpeppar. Låt såsen småputtra i 10 minuter utan lock.

Servera med lättkokta haricots verts och svartvinbärsgelé.

Tips: Nötstek säljs just under namnet ”nötstek”, men det går även bra att ta detaljer som nötrulle, nötbog, fransyska eller rostbiff.

Receptet är skapat av Madeleine Landley

Madeleine Landley är receptkreatör, fotograf och kokboksförfattare. Hon driver också en av Sveriges största matbloggar Landleys kök.

Varför ska man välja svenskt nötkött?

Visste du att vi behöver fler betande djur för att rädda den biologiska mångfalden? Hagmarker där betesdjur vistats länge och som inte plöjts under en längre tid, så kallade naturbetesmarker, har en stor artrikedom och kan ha över 40 arter på en kvadratmeter. Naturbetesmarker kan vara lika artrika som regnskogen och är livsmiljön för många utrotningshotade arter. Beteshagen är ett hem för många växtarter men också mängder av fjärilar, skalbaggar, bin och fåglar. För att bevara biologisk mångfald och ett bördigt landskap behövs ungefär ett nötdjur per hektar.

Om dessa betesmarker inte vårdas av betande djur försvinner den floran och faunan. Enligt Naturvårdsverket behövs fler betande djur för att klara Sveriges miljömål om biologisk mångfald.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt nötkött här

FLER RECEPT

Rulla till toppen