Ta vara på julens rester

Ta vara på julens rester och omvandla skinka, köttbullar och korv till nya rätter med hjälp av smarta tips och både goda och festliga recept.
Spenatsoppa med skinkrester

Ta tillvara på julens rester

Visste du att hos ett genomsnittligt hushåll ökar matsvinnet med 12 procent under julen? Fullt ätliga rester slängs helt i onödan och svinnet blir kostsamt för både plånboken och planeten. Det bästa är givetvis att inte laga för mycket mat till julbordet men det är inte helt lätt att planera, och nu står du kanske där ändå med en massa mat över som fyller upp kylskåpet. Här får du knepet för att ta vara på julens rester och omvandla skinka, köttbullar och korv till nya rätter.

Bäst före-datum

Många vet inte skillnaden på bäst-före-datum och sista förbrukningsdag och slänger därmed mat i onödan när bäst före-datumet passerat. Sista förbrukningsdag gäller för livsmedel som är extra känsligt för bakterietillväxt, exempelvis köttfärs och bör tas på allvar. Bäst-före-datumet är satt så att tillverkaren ska kunna garantera att livsmedlet har kvar sina förväntade egenskaper så som smak, färg och spänst. I många fall går det bra att äta livsmedel som passerat sitt bäst före-datum. Ser råvaran okej ut så lukta och smaka på den. För hemlagad mat som inte har något bäst före-datum är denna metod den bästa för att inte slänga mat i onödan. 

Så vad kan man göra av resterna? Se till att fort få in dem i kylen och frys det som inte gått åt. Man kan också omvandla resterna till nya goda måltider som inte nödvändigtvis måst smaka julbord. Här får du fiffiga tips och inspiration till nya rätter.

Några smarta tips för julresterna

Har du fått julskinka över? Tärna upp den och frys in. Julskinka funkar precis lika bra som vilket annat kött som helst och är gott att ha i pastasåser och gratänger. Märk påsen med vikt och datum så blir det enklare att hålla koll. Livsmedelsverket har en bra lista över vad som går att frysa in och inte för den som är osäker.

  • Julbrödet kan man lägga fram tills det torkat och sedan mala till ströbröd. Hemmagjorda köttbullar som görs med ströbröd av julbröd blir både smakrikt och gott.
  • Grönkål funkar lika bra att frysa in som det är, eller att hastigt fräst i smör och lite salt.
  • Prinskorv och köttbullar som blir över från julen är perfekt att servera till frukosten eller göra pytt på.
  • Överbliven julskinka kan ersätta bacon eller kassler i väldigt många recept.

Goda restrecept

Mini-sliders med skinkröra

Mini-sliders med skinkröra

Släng inte resterna! Dessa mini-sliders med skinkröra är passar fint att servera till nyårsfesten och låter dig ta till vara på både julskinka och grönkål.
Gratäng med julskinkerosor

Gratäng med julskinkerosor

Har du fått rester över från julbordet? Denna dekorativa gratäng med julskinkerosor är perfekt att svänga ihop av julresterna.

Julens skinkmacka med oströra

Tänk vad härligt det är att ha en julskinka att skära stora, saftiga skivor av till julens alla goda mackor. Om du har haft en…
Spenatsoppa med skinkrester

Spenatsoppa med rest-topping

Den här soppan kanske du vill laga i juletid när det finns rester av prinskorv och julskinka. En mer snabblagad rätt får du leta efter. 

Drömkassler

Det är lite 70-tals-retro över den här rätten. Den är en trevlig och välsmakande lunch eller middag, och passar såväl till vardags som till lite…

Aktuellt

En mångfald av betesdjur skapar mångfald av växter

Mångfald av betesdjur skapar mångfald av växter

En mångfald av betesdjur skapar ännu högre mångfald bland växter och andra arter. Djurens betande gör att ingen växt kan ta överhanden eftersom de ständigt betas ner, så att många arter kan samsas på liten yta. Men nötdjur, får och hästar betar intressant nog på olika sätt.

Hur stor klimatpåverkan har köttet?

Äntligen betessäsong!

Sköna maj är den månad när betessläppen verkligen kulminerar i landet. Men visste du att betesdjuren också behövs för den biologiska mångfalden?

Scroll to Top