Gratäng med julskinkerosor

Har du fått rester över från julbordet? Denna dekorativa gratäng med julskinkerosor är perfekt att svänga ihop av julresterna eftersom den låter dig ta tillvara på både grönkål, senap och julskinka.

Ingredienser

4 personer

1 gul lök
75g grönkål
5 bitar soltorkade tomater
1 dl strimlad, inlagd paprika
4 ägg
1 msk skånsk senap
5 dl grädde
salt, peppar, vitlökspulver
500g tunt skivad julskinka

Gör så här

Grovhacka löken och stek i smör på medeltemperatur i en stekpanna. Strimla grönkål och ha ner i pannan när löken mjuknat. Stek tills grönkålen blivit grön, glansig och mjuk. Salta ett varv och ös sedan över i en ugnsform.

Strimla de soltorkade tomaterna. Blanda ner dem samt inlagd paprika med det stekta i formen.

Vispa ihop ägg, senap och grädde med salt, peppar och vitlökspulver. Slå stanningen över blandningen i formen.

Skär julskinkan till remsor (genom att skära varje skinkskiva i två på längden), rulla ihop till rosor och ställ dem med den oskurna kanten uppåt i formen genom att peta ner dem i fyllningen. Det är lite pillrigt, men om du tar hjälp av de övriga ingredienserna i formen hålls rosorna ihop under tiden du fyller på med fler.

Ställ in gratängen på över- och undervärme i 225°C i 30 minuter eller tills stanningen stenat. Täck med ett lager aluminiumfolie om skinkan börjar bli bränd på toppen.

Ett gott tips är att ha på riven julost som blivit över från julbordet. Strössla den över gratängen när det är 5-10 minuter kvar av ugnstiden.

Receptet är framtaget av Madeleine Landley, från Landleys kök.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top