Potatissoppa med skinka och grönkål

Denna härliga potatissoppa med skinka och grönkål är perfekt att göra när man vill ta tillvara på julresterna och minska svinnet.

Ingredienser

4 personer

800g kokt potatis (ca 6-8 stycken)
8-10 dl vatten
2 dl creme fraiche
1 dl vitt vin
salt, peppar
0,25 tsk rökt paprikapulver
0,5 tsk vitlökspulver
0,5 tsk lökpulver
50g grönkål + smör
500g julskinka
1 dl rostad lök

Gör så här

Skär potatisen till mindre bitar och ha ner i en kastrull. Slå på vatten och låt det koka i 5 minuter.

Mosa potatisen noggrant med en potatismosare och ställ sedan tillbaka kastrullen på plattan. Rör i creme fraiche, vin och kryddor. Låt puttra ytterligare 5-10 minuter på medeltemperatur.

Skär grönkålen till mindre bitar och stek den mjuk och glansig i smör i en stekpanna på ganska låg temperatur. Smaka av med lite salt. Skär julskinkan till stavar.

Slå upp soppan i skålar och strössla över grönkål, julskinka och rostad lök samt ett drag på pepparkvarnen.

Receptet är framtaget av Madeleine Landley, från Landleys kök.

Tips!

Vill du vara säker på att julskinkan är svensk? Då kan du titta efter märket Kött från Sverige som visar att köttet kommer från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige och att produkten är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att grisen fick matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det än idag, även om resterna nu kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

»Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen