Fläskfilémedaljonger med grönkål och gnocchi

Griskött och kål är väldigt goda kamrater. Här serveras fläskfilémedaljonger med grönkål och gnocchi. Gör din egna gnocchi efter receptet nedan, eller köp färdiga. Gnocchi kan göras dagen före servering, så blir de lättare att steka.

Ingredienser

4 personer

1 fläskfilé, skuren i medaljonger
1 tsk salt
1 krm malen vitpeppar
neutral rapsolja till stekning

Hemgjorda gnocchi:
1 kg bakpotatis
250 g vetemjöl
2 tsk salt
4 ägg
vatten, salt och olja till kokning
olja till stekning

Ljummen grönkålssallad:
olja till stekning
500 g grönkål, plockad
150 g brysselkål, plockade blad
1 vitlöksklyfta, skalad
2 bananschalottenlökar, finhackade
1 ½ kruka salvia, finhackad
1 citron, finrivet skal och saft
½ tsk salt
½ krm malen vitpeppar

Gör så här

Hemgjord gnocchi: Skala potatisen och koka den mjuk. Pressa den ner i en stor bunke. Lägg över potatisen på mjölat underlag och knåda in mjöl och salt. Tillsätt ägg och knåda massan försiktigt, degen får inte klibba fast. Rulla degen i fingertjocka stänger och skär gnocchi i ca 2 cm långa bitar. Tryck försiktigt med en gaffel på varje gnocchi. Låt dem vila i 20 minuter. Koka gnocchin i omgångar i vatten med lite salt och olivolja. När de flyter upp till ytan är de klara. Ta upp de färdiga gnocchi med en hålslev.

Ljummen grönkålssallad: Hetta upp oljan i en gryta på hög värme. Stek grönkålen i några minuter och pressa ner vitlöken. Tillsätt brysselkålsblad, schalottenlök, salvia och rivet citronskal. Krydda med salt och peppar, rör om och stäng av värmen.

Krydda fläskfilémedaljongerna med salt och peppar. Hetta upp oljan i en stekpanna och bryn dem i 1 minut på varje sida. Sänk till medelvärme och stek ca 2 minuter på varje sida. Värm olja till stekning av gnocchi i en panna på hög värme. Stek gnocchin tills de är gyllenbruna och spröda.

Servering: Vänd ner gnocchin i grönkålen och servera med filémedaljongerna.

Casper Sobczyk

Receptet är skapat av Casper Sobczyk

Casper Sobczyk, kocken bakom den världsberömda smörbiffen, har ett långt gastronomiskt CV. Han är kanske mest känd från skärmen på Go’ morgen- og Go’ aften Danmark eller som den tidigare kocken på Hotel Marienlyst och på Bistro PanPan i Zoologisk Have. Han är känd för sin autentiska matlagning och sin unika repertoar som omfattar både avancerad gastronomi och det folkliga.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen