Släng inte resterna, säger Madeleine Landley som driver en av Sveriges största matbloggar, Landleys kök! Använd dem i nya rätter istället. Dessa mini-sliders med skinkröra passar fint att servera till nyårsfesten och låter dig ta till vara på både julskinka och grönkål. Självklart passar dessa aptitretare precis lika bra att servera som glöggsnittar vid julmyset. Servera dem förslagsvis med en kopp glögg. Här hittar du fler recept som passar att servera på julfesten.
Mini-sliders med skinkröra
Ingredienser
19-20 stycken
Sliders:
250g vetemjöl (cirka 4-4,5 dl)
1 tsk socker
1/2 tsk salt
0,5 dl vatten
1,25 dl mjölk
12,5 g jäst (1/4 paket)
25g smör
1 litet ägg till pensling
mannagryn
Skinkröra:
200g julskinka
20g grönkål
1 dl creme fraiche
1 tsk skånsk senap
Gör så här
Blanda vetemjöl, socker och salt i en bunke. Värm mjölk och vatten till 37°C i en kastrull. Smula i jästen och vispa ihop så jästen löser sig. Slå jästblandningen över mjölet och blanda i tärnat rumsvarmt smör. Blanda allt till en deg och knåda degen cirka 10 minuter på bänk. Jäs degen i sin skål i 30 minuter under bakduk.
Stjälp ur degen och dela till 20 stycken bitar. Forma varje bit till en bulle och rada upp dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare i 30 minuter under bakduk.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strössla över lite mannagryn. Grädda bullarna i 200°C i 10-15 minuter.
Strimla grönkålen till mindre bitar och stek den mjuk och glansig i smör i en stekpanna på ganska låg temperatur. Smaka av med lite salt. Skär julskinkan till tunna stavar. Blanda skinka och grönkål med creme fraiche och senap. Smaka av med salt och peppar.
Halvera varje slider och klicka på skinkröran.
Tips!
Vill du vara säker på att julskinkan är svensk? Då kan du titta efter märket Kött från Sverige som visar att köttet kommer från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige och att produkten är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.
Varför ska man välja svenskt griskött?
Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att grisen fick matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det än idag, även om resterna nu kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.
Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.
Receptet är skapat av Madeleine Landley
Madeleine Landley är receptkreatör, fotograf och kokboksförfattare. Hon driver också en av Sveriges största matbloggar Landleys kök.