Spenatsoppa med rest-topping

Den här spenatsoppan med rest-topping kanske du vill laga i juletid när det finns rester av prinskorv och julskinka. En mer snabblagad rätt får du leta efter.

Ingredienser

4 portioner

100 g prinskorv

200 g julskinka
½ purjolök, strimlad
2 tsk smör
½ kruka persilja, hackad

Soppa:
1 gul lök, finhackad
1 tsk torkad timjan
2 msk smör
2 msk vetemjöl
400 g djupfryst, hackad spenat
1 liter vatten
1 ½ grönsaksbuljongtärning
1 dl vispgrädde
salt och malen svartpeppar

Gör så här

Skär korven i tunna skivor och skinkan i små tärningar. Stek korvskivorna i smör, rör ner skinkan, purjolöken och persiljan.

Fräs lök och timjan i smör på låg värme i en kastrull som
är stor nog att rymma soppan. Strö över mjölet när löken blivit mjuk och
genomskinlig. Rör om och tillsätt genast vatten, spenat och buljong. Koka upp, sänk värmen till medel och låt sjuda i
ca 5 minuter.

Servering:
Mixa soppan hastigt med en stavmixer, tillsätt
grädde och låt koka upp. Häll upp soppan i varma serveringsskålar och lägg på toppingen.

Tips!

Vill du vara säker på att julskinkan är svensk? Då kan du titta efter märket Kött från Sverige som visar att köttet kommer från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige och att produkten är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att grisen fick matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det än idag, även om resterna nu kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

»Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen