Svinn-smarta nyårssnittar med julens rester

Rester kvar från julbordet? Spana in Madeleine Landleys svinn-smarta nyårssnittar med julens rester
Madeleine Landleys Julester

Rester kvar från julbordet? Spana in Madeleine Landleys svinn-smarta nyårssnittar med julens rester – helt enkelt smarta recept som ger julresterna nytt liv.

Bjud på fest med rest

På samma vis som julgran och julskinka är två klassiska jultraditioner, är också rester från julbordet precis lika traditionsenligt. Skinka, grönkål, halvtrötta apelsiner, korv och kalvsylta – vad ska man göra av alla dessa julrester?

Denna gång inspireras vi av Madeleine Landley som driver en av Sveriges största matbloggar Landleys kök, samt är en del av teamet här på Svenskt Kött.

– Att göra nya rätter av rester är faktiskt lite av min specialitet. Hemma hos oss förekommer i stort sett inget matsvinn alls – det gör ont i mig när jag måste slänga mat. Vi använder frysen flitigt när råvaror är på väg att passera bäst före. Vi ser också alltid till att använda så mycket som möjligt av råvarorna – exempelvis slänger många blasten på grönsakerna helt i onödan! Mycket går också att koka buljong och soppa på. Av det som blir över eller börjar se trött ut kan man svänga ihop soppor, gratänger och grytor. Där märks det nämligen inte lika tydligt om råvarorna är på sista versen, säger Madeleine Landley.

– När det kommer till julrester är det en klassiker att få över både chark och grönt. Många slänger dessa eller äter kanske julmat en eller två gånger till efter julaftonen. På något vis hamnar ändå mycket av resterna till slut i sopen hos många. Varför inte använda dem till helt nya rätter istället?, föreslår Madeleine Landley.

Ta tillvara på julresterna

Till mellandagarna och dagarna efter nyår – för mycket håller faktiskt längre än man tror om det förvaras rätt – har Madeleine tagit fram tre goda och enkla vardagsrecept som passar till julresterna. Till nyårsafton i sin tur bjuds det på julkorv, julskinka och kalvsylta som förvandlats till tre festliga aptitretare. För visst kan man bjuda på fest med rest! Testa gärna något av de goda recepten – eller varför inte fler?

Aktuellt

Scroll to Top