Terrin på rapsgris med surkålsmajonnäs och tryffel

Denna läckra terrin på rapsgris med surkålsmajonnäs och tryffel gör du helt klar dagen före servering. Sedan är det bara att skära upp i lagom skivor och servera med smakrika tillbehör. Servera som förrätt eller på buffé. Denna rätt passar också fint att servera som en lyxin aptitretare på glöggminglet. Receptet är framtaget i samarbete med Årets Kock.

Ingredienser

1 kg bog från rapsgris
500 g varmrökt sidfläsk
1 gul lök, skalad
1 morot, skalad
1 dl syltlök, hackad
2 msk grov senap
1 citron, rivet skal
salt och malen svartpeppar

Surkålsmajonnäs:
1 äggula
1 tsk senap
1 tsk vinäger
2 dl matolja
50 g surkål

Topping:
smörgåskrasse
vattenkrasse
tryffel, riven

Du behöver också:
terrinform
plastfolie

Gör så här

Skär bog och sidfläsk i grova tärningar. Lägg det i en kastrull tillsammans med lök och morot. Häll på vatten så att det täcker och koka upp. Sänk värmen till låg och sjud under lock tills köttet är helt mört, ca 1 ½ timme.

Låt köttet svalna och dra eller plocka ner köttet i mindre bitar så att det blir lite trådigt. Skär ner löken och morötterna i mindre bitar och blanda samman med köttet. Smaksätt med syltlök, senap, citronskal, salt och svartpeppar.

Fodra en terrinform med plastfolie. Lägg ner köttet, tryck bort all luft och täck noga med plastfolie. Kyl terrinen under press över natten.

Surkålsmajonnäs:

Lägg surkålen i en liten kastrull och koka upp. Sänk värmen till medel och koka ihop utan lock tills vätskan försvinner. Mixa till en puré och låt kallna. Vispa ihop äggulan med senap och vinäger. Vispa ner oljan droppvis till en tjock majonnäs. Smaksätt med surkålspurén, salt och peppar.

Servering:

Skär terrinen i portionsbitar. Toppa med krasse och tryffel. Servera med surkålsmajonnäs.

FLER RECEPT

Rulla till toppen