Om fransyskan styckas anatomiskt är den här tredjedelen, platta fransyskan, som du ska använda för att göra kebab av. Först ska köttet frysas in, så att det är lätt att skära i lövtunna skivor, som till skav. Servera med olika tillbehör, så kan var och en göra sin favorit vid bordet. Om du inte hittar fransyska i din butik kan du ersätta den med ytterlår.
En klassisk pytt i panna är god och enkel vardagsmat. Det är också ett bra sätt att ta vara på resterna. Här hittar du receptet och tips på kött att välja.
Det här är ett recept på hur du rimmar och kokar kött av gris, nöt eller lamm. Receptet är för 3 kg kött. Du kan naturligtvis även rimma kött med ben. Beräkna då ungefär dubbelt så mycket i vikt per portion.
Det här receptet kan du använda som grundrecept för bräsering av nötkött. När du bräserar tillagas köttet i fuktig värme, vilket passar styckningsdetaljer som fransyska eller bog, eftersom de är rika på bindväv och behöver lång tillagningstid för att bli möra.
Kött med mycket bindväv och lite fett behöver sjuda länge för att bli mört och välsmakande. Här får köttet smak av såväl vinbärssaft som porter. Ofta säljs nätade stekar av nötkött under namnet ’nötstek av bog’ eller ’nötstek av fransyska’. Det är en sådan bit du ska använda till porterstek.
Till detta recept på flankstek i ugn med rostade rotfrukter och örtig gräddsås bryner man först köttet i en stekpanna och lagar sedan klart det i ugnen.
Här är ett höstlyxigt recept på rosmarinstekta lammracks med pumpapuré, kryddig portvinssås, belugalinser och svartkål.
På svensktkott.se använder vi oss av cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om vår personuppgiftspolicy!