Ägghalvor med rökt lammröra toppad med stenbitsrom och färska örter

Det är något speciellt med kombinationen kött, ägg och rom , som i en Pelle Janzons toast. Här serveras ägghalvor med rökt lammröra och toppade med härligt salt rom, som sedan avslutas med en läcker kombination av sötsyrlig citron och honung samt kapris. Detta ger en både god och vacker rätt som passar perfekt till påskfirandet.

Lamm till påsk

Många förknippar påsken med en härlig lammstek, men att äta lamm till påsk är egentligen en relativt ny tradition. Påsklammet kom till Sverige först runt 1900-talet från länderna kring Medelhavet där traditionen är betydligt äldre. I vårt kallare klimat föds lammen traditionellt sett under våren och slaktas på hösten vilket är anledningen till att det kan vara svårt att få tag på färskt svenskt lammkött till påsk. Istället för lammstek kan man servera dessa ägghalvor med rökt lammröra, antingen som en del av påskbuffén eller som en förrätt till påskmiddagen.

Ingredienser

6 portioner som förrätt
12 portioner som bufférätt

6 stora ägg (L), över 70 g

Rökt lammröra:
100 g svenskt rökt lammkött
2 msk majonäs
2 msk cremefraice
1 tsk dijonsenap
Salt och svartpeppar efter smak

Till servering:
2 msk stenbitsrom
1 msk hackad kapris
1 tsk honung
1/2 citron, saften
Färska persilja, för garnering

Gör så här

Koka äggen i en stor kastrull med vatten i cirka 10 minuter så de är “mjukkokta” mittemellan lösa och hårda. Skölj äggen i kallt vatten och skala dem försiktigt. Dela äggen.

Finhacka det rökta lammköttet och blanda det med majonnäs, creme fraiche och dijonsenap. Smaka av med salt och svartpeppar efter smak. Fyll varje ägghalva med en generös sked av lammröran.

Toppa varje ägghalva med en liten klick av stenbitsrom och strö över kapris.
Blanda honung och citronsaft i en skål och droppa över ägghalvorna.
Garnera med färsk persilja.

Servera ägghalvorna som en förrätt eller som en del av en buffé. Smaklig måltid!

Tips!

För att vara säker på att lammköttet är svensk kan du titta efter märket Kött från Sverige. Då vet du att köttet är fött, uppfött och slaktat i Sverige och att köttet är styckat och förädlat här.

Mikael Göransson

Receptet är skapat av Mikael Göransson

Mikael Göransson är som en schweizisk armékniv när det kommer till mat. Han är mångårig kock och sommelier och jobbar framförallt som receptkreatör, matfotograf, matstylist, gastronomisk konsult och matredaktör. Kolla in alla Mikael Göranssons recept här. Du kan se mer av Mickes recept på TikTok, Instagram, Facebook, Pinterest och på Youtubekanalen Alltid hungrig eller på alltidhungrig.se.

Visste du att lamm är bra naturvårdare?

Får och lamm är duktiga naturvårdare. Där de betar ser de till att landskapen hålls öppna och vackra. Och det gör i sin tur att blommor, fåglar och insekter kan leva gott. Får betar gärna också löv från olika slags träd och buskar, även taggiga, vilket gör att de är suveräna på att öppna upp igenväxta marker. Det bidrar till att höga natur- och kulturvärden kan bevaras i betesmarkerna.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt lammkött här.

FLER RECEPT

Rulla till toppen