
Plastpaket och protein
Vill vi mot ett samhälle där plasten fyller garderoberna men måltiden förlorar sitt värde? Eller mot en framtid där vi bygger något större – där människor, djur, natur och klimat hålls samman av samma måltid.
Vill vi mot ett samhälle där plasten fyller garderoberna men måltiden förlorar sitt värde? Eller mot en framtid där vi bygger något större – där människor, djur, natur och klimat hålls samman av samma måltid.
Köttet vi producerar är inte bara mat, det är ett ekosystem, ett jobb, en trygghet, en doft av sommarkväll med grilltången i handen.
Kostråden är här och känslostormarna haglar när Livsmedelsverket ber oss äta mindre kött. Mat är känslor. Mat är politik. Mat är klimat, ekonomi och kultur.
Korna och livsmedelsproduktionen får ofta bära skulden för att hållbarheten inte går åt rätt håll, trots att vi har hälften så många kor som för 100 år sen.
Vi som bransch ska sÃ¥ klart tÃ¥la granskning och ifrÃ¥gasättande. Vi liksom alla andra fÃ¥r aldrig sluta ta steg för att bli bättre och mer hÃ¥llbara. Men det handlar inte bara om det…
350 gram i veckan. Det är den maxmängd rött kött man ska äta i veckan enligt förslag till kostråd som presenterats.
Sommartider. Sol och bad och gröna ängar. Sommaren gör sÃ¥ klart sitt, men har ni märkt att det är som ett annat lugn omkring oss? Men, man kanske inte ska ropa hej ännu…
Köttet är hett. Från att köttet under många år betraktats som skamfullt, ohälsosamt och en klimatbov, är det nu precis tvärt om.
I år känns det mer viktigt än någonsin att kunna få lite julefrid tillsammans med nära och kära.
Är de som opponerar sig mot näringsrekommendationerna bakåtsträvande egoister? Eller är det myndigheternas personliga värderingar som driver arbetet?
Temperaturer runt 30 grader och inget regn på två månader. Att öka produktionen av vegetabilier rår inte på söndertorkad vall eller bortregnad gröda.
Ni som hängt med oss på Svenskt Kött vet att vi lägger mycket kraft på att bidra till att de kommande rekommendationerna ska bli bra. Varför, kan man undra?