Dags att snickra på framtiden 

Ko som betar

Dags att snickra på framtiden 

Sommartider. Sol och bad och gröna ängar. Vårbruket är avslutat och nu skördas gräs. På många håll jobbar våra fyrfotade naturvårdsarbetare med att hålla i gång den biologiska mångfalden och aktivera de gräsbevuxna kolkällorna. Tänk att det kan vara så vackert att se på när skafferierna ska fyllas inför hösten!

Sommaren gör så klart sitt, men har ni märkt att det är som ett annat lugn omkring oss? Man kanske inte ska ropa hej ännu, men efter flera år av osäkerhet och oro verkar samhället ha landat in i en ny nivå av normalitet. Livsmedelspriserna har stabiliserats, räntorna likaså och i media har domedagsrubrikerna tonats ned. Ganska befriande faktiskt! Samtidigt är det uppenbart att det Sverige som fanns innan 2018 inte ser likadant ut idag. Förluster, strukturomvandlingar och bortprioriteringar under orosåren har så klart satt sina spår. Nu är vi på väg in i någonting annat. Kanske inte sämre, men annorlunda.

Beredskap och pragmatism

En stor förändring från innan 2018 är att vi under de tuffare orosåren fick upp ögonen för beredskapsfrågan. Det var under de här åren som vi lärde oss att inte ta saker för givet och bli mer pragmatiska, och aldrig har stödet för svensk produktion och bönderna i Sverige varit högre. Omvärlden gjorde sitt genom att vara orolig, branschen gjorde sitt genom att vara tydlig och pedagogisk i att berätta varför vi behöver bönder, och inte minst gjorde regeringen sitt, med Landsbygdsministern i spetsen, genom att om och om igen stå upp för, och betona vikten av, en stark egen produktion i vårt land. Även om vi kanske går mot lite stabilare tider kommer de här insikterna sitta i. Att Sverige ska ha en stark livsmedelsproduktion är numer en hygienfaktor.

Andras krav eller våra egna lösningar?

Överflödssamhället verkar ha nått sitt slut och det är ju för väl, men hur kommer det se ut annars? Resultatet av EU-valet ger några fler ledtrådar; konservativa värderingar är på nedgång. Istället blåser det in vindar från vänster och vågor som är gröna. Nu finns kraften att engagera sig för det framtida samhället, och först ut verkar förväntningar på hållbarhet och klimat att vara, om man ska tolka EU-valet. Det är helt klart en spännande tid där vår bransch förmodligen än en gång kommer att utmanas i konststycket att balansera egna lösningar med andras förväntningar och krav.

Fler arenor för diskussion när framtiden skapas

Vi på Svenskt Kött är taggade! Nu ska det snickras på framtiden – och vi ska självklart vara en del av det bygget! Vi känner att vi är grundade i att Sveriges medborgare ser en stark livsmedelsproduktion, inklusive djuren och köttet, som en hygienfaktor. Men det kommer behöva slipas på detaljerna. Vi ser därför fram emot att möta ännu fler konsumenter, opinionsbildare, likasinnade och oliktänkande. Vårt mål är att skapa ännu större och ännu fler arenor för diskussion kring djurens roll på gården och köttets plats på tallriken.

Men just nu är det sommar och vi hoppas den ger både återhämtning och fulla lador. Nu laddar vi med nära och kära och gott på grillen och så tar vi tag i framtiden till hösten!

Rulla till toppen