Kött är hetare än någonsin

Helstekt lammrostbiff med potatisgratäng

Kött är hetare än någonsin

Köttet är hett. Från att köttet under många år betraktats som skamfullt, ohälsosamt och en klimatbov, är det nu precis tvärt om. Kött är inne. Till och med de mest övertygade veganerna går ut offentligt och erkänner att, jodå, vi äter minsann också kött. Kroppen pallade inte år efter år av järnbrist, B12-brist och för ensidig kost där högvärdigt protein, mikronäringsämnen och järn gick förlorade. Till slut fanns inget val. Kroppen och hälsan krävde kött.

Ungdomsbarometern bekräftar utvecklingen. Endast 6 procent av de unga anser sig vara vegetarianer. I ett flertal andra konsumentundersökning återkommer samma resultat; kött anses vara mer hållbart och nyttigare än växtbaserade proteiner. På livsmedelsbranschens stora trendseminarier säger de stora framtids-siarna det samma: Köttet är inte skamfullt längre. Köttet är inne. Anledningen? För att det är nyttigt. För att vegetariskt inte nödvändigtvis är nyttigare eller mer hållbart. För att det är gott. För att det är någonting som är som det är, och alltid kommer att vara, oavsett vad som händer runtomkring.

Det finns uppenbart en längtan efter att saker ska vara precis som de brukade.

Men det är inte bara köttet som är hett. Också bonden är het. Att köra traktor eller en djurtransport, klappa om sina kossor eller slå gräs är sjukt poppis. På Svenskt Kött sprider vi filmer och inlägg där vi hyllar bonden och reaktionerna är i princip bara hundra procent kärlek.

Mat som produceras av bönder står för trygghet

Det finns uppenbart en längtan efter att saker ska vara precis som de brukade. Då i tiden, ni vet, innan krig och inflation och arbetslöshet och elände. Precis det finns hos bonden, gården, djuren och åkrarna. Mat som produceras av bönder står självklart för försörjning och trygghet, men de står också för någonting som är som det alltid varit. När det kärvar och skaver och är uppförsbacke och motvind är inte suget efter labbkött eller impossible burgers så där vansinnigt stort. Det är mer kött och sås och potatis som funkar.

Är allt frid och fröjd bara för att bonden är hjälte och köttet är hett? Nej, så klart inte. Det finns fortfarande ett jobb att göra; att behålla så många bonde-hjältar som möjligt. Att öka produktionen av svenskt kött och svensk mat. Att få till investeringar och skiften. Den sista punkten gäller såväl på gården som i branschen och i kedjan, för att svensk mat även framöver ska vara det självklart hållbara och hälsosamma alternativet. Jobbet fortsätter och omvärlden är skakig, men den energikick som kommer av bekräftelsen från konsument om att köttet och bönderna behövs, behöver vi alla i branschen ta tillvara. Trots all motvind har vi så mycket medvind det bara går just nu!

Rulla till toppen