Recept
  • Griskött

  • Nötkött

  • Lammkött

  • Kalvkött

  • Chark

  • Typ av måltid

  • Säsong / Tema

  • Tillagning

  • Kriterier

  • Världens kök

Koreansk råbiff - yukhoe

Yuk betyder kött och hoe betyder rå, så det här är den koreanska varianten på råbiff. I Korea anger man gärna vilken sorts kött det är som ingår i rätten. Den här, som är gjord på lamm, skulle heta yangyuk-hoe. Stöter du på rätten gaphoe på matsedeln, är det en liknande rätt, men gjord på innanmat, som mage, lever eller hjärta.

Krispigt päron till är ett vanligt tillbehör till yukhoe. Vanligt päron går bra, men helst ska det vara nashipäron. Hittar du inte koreansk chilipasta, ersätt med sambal oelek. 

Japansk katsu sando på lamm

Katsu sando är en japansk macka som du antingen kan äta som enklaste gatumat eller som lyxmacka på den finaste av krogar i Japan. Katsu betyder köttskiva och sando är en japansk förkortning för sandwich. Du kan göra mackan på vilket kött som helst, men den mest exklusiva mackan görs naturligtvis på wagyukött. Här har vi valt lammentrecôte, som är något av det möraste du kan hitta. I Japan används mjölkbaserat vitt bröd, inte helt olikt svensk formfranska, till katsu sando. Tonkatsusås kan du köpa färdig, eller göra hemgjord enligt receptet nedan.

Pankofriterad secreto med sötsur relish och jordnötssås

När Anette Rosvall var liten var det sötsura fläsket på kinakrogen något av det bästa hon visste. Pankofriterad secreto med sötsur relish och jordnötssås är hennes variant av den rätten och den är, om hon får säga det själv, faktiskt mycket godare. Panko, japanskt ströbröd, hittar du på hyllan för världens mat i välsorterade livsmedelsbutiker.

Poké-bowl med carnitas

Carnitas: Skär köttet i små bitar. Blanda samman chiliflakes och paprikapulver, och massera in kryddorna i köttet. Riv över apelsinskalet och pressa över apelsinsaften. Tillsätt …

Yoghurtmarinerade karré- och auberginespett med frasig potatis och grillad citron

Skär auberginen och köttet i lika stora bitar, 3×3 cm. Blanda sedan ihop citronskal, citronsaft, yoghurt, ajvar, zaatar och svartpeppar. Vänd ner kött och aubergine …

Rökig svampbuljong med fläskdumplings och gomadressing

Fräs kött, svamp, lök och vitlök tillsammans i smör och olja tills allt blivit mjukt och följsamt. Lägg över i en stor kastrull, häll på …

Rödbetsrisotto med isterband och getost

Smält smör i en traktörpanna eller vid kastrull. Lägg i lök, vitlök och rödbetor och låt dem mjukna men inte få färg. Lägg i ytterligare …

Shepherds Pie med selleri och bönor

Värm ugnen till 185°C. Fräs färsen i olja och smör och lägg över den i en gryta. Fräs lök, vitlök och morötter, lägg över …

Pytt i panna på rester och rotsaker

Hetta upp en stekpanna och stek kött, rökt fläsk, lök och vitlök, rotfrukter och blomkål i smör i omgångar på medelvärme. Så fort en ingrediens …

Marockansk lammtagine

Värm ugnen till 200°C. Hetta upp smör och olja i en stekpanna. Bryn kött och pumpa i omgångar och lägg över i en ugnssäker …

Lasagne med lammfärs, fårost och vitkål

Lasagne med lammfärs, fårost och vitkål

Vitkålssallad med dressing: Rör ihop grädde, vinäger och citronsaft. Pressa ner vitlöken och rör ner parmesanosten. Låt dressingen stå i rumstemperatur att tjockna i minst …

Falukorvsgryta med grönsaker

Dra skinnet av falukorven och skär den i munsbitar. Hetta upp smör och olja i en stor kastrull. Fräs sedan potatis, lök, morötter och blomkål …

Laga något gott med…

NYA RECEPT

Koreansk råbiff – yukhoe

Yuk betyder kött och hoe betyder rå, så det här är den koreanska varianten på råbiff. I Korea anger man gärna vilken sorts kött det är som ingår i rätten. Den här, som är gjord på lamm, skulle heta yangyuk-hoe. Stöter du på rätten gaphoe på matsedeln, är det en liknande rätt, men gjord på innanmat, som mage, lever eller hjärta.

Krispigt päron till är ett vanligt tillbehör till yukhoe. Vanligt päron går bra, men helst ska det vara nashipäron. Hittar du inte koreansk chilipasta, ersätt med sambal oelek. 

Japansk katsu sando på lamm

Katsu sando är en japansk macka som du antingen kan äta som enklaste gatumat eller som lyxmacka på den finaste av krogar i Japan. Katsu betyder köttskiva och sando är en japansk förkortning för sandwich. Du kan göra mackan på vilket kött som helst, men den mest exklusiva mackan görs naturligtvis på wagyukött. Här har vi valt lammentrecôte, som är något av det möraste du kan hitta. I Japan används mjölkbaserat vitt bröd, inte helt olikt svensk formfranska, till katsu sando. Tonkatsusås kan du köpa färdig, eller göra hemgjord enligt receptet nedan.

Pankofriterad secreto med sötsur relish och jordnötssås

När Anette Rosvall var liten var det sötsura fläsket på kinakrogen något av det bästa hon visste. Pankofriterad secreto med sötsur relish och jordnötssås är hennes variant av den rätten och den är, om hon får säga det själv, faktiskt mycket godare. Panko, japanskt ströbröd, hittar du på hyllan för världens mat i välsorterade livsmedelsbutiker.

Poké-bowl med carnitas

Carnitas: Skär köttet i små bitar. Blanda samman chiliflakes och paprikapulver, och massera in kryddorna i köttet. Riv över apelsinskalet och pressa över apelsinsaften. Tillsätt …

Pytt i panna på rester och rotsaker

Hetta upp en stekpanna och stek kött, rökt fläsk, lök och vitlök, rotfrukter och blomkål i smör i omgångar på medelvärme. Så fort en ingrediens …

Marockansk lammtagine

Värm ugnen till 200°C. Hetta upp smör och olja i en stekpanna. Bryn kött och pumpa i omgångar och lägg över i en ugnssäker …

Lasagne med lammfärs, fårost och vitkål

Lasagne med lammfärs, fårost och vitkål

Vitkålssallad med dressing: Rör ihop grädde, vinäger och citronsaft. Pressa ner vitlöken och rör ner parmesanosten. Låt dressingen stå i rumstemperatur att tjockna i minst …

Falukorvsgryta med grönsaker

Dra skinnet av falukorven och skär den i munsbitar. Hetta upp smör och olja i en stor kastrull. Fräs sedan potatis, lök, morötter och blomkål …

Gott till grillen

våra mest populära recept

Grytstek av fransyska

Fransyska innehåller mycket bindväv och muskelfibrerna är ganska grova, så tillagning i fuktig värme under lång tid passar perfekt för att få fram bästa smak och mörhet.

UTVALDA RECEPT

Glödgrillad entrecotekappa med rostad spetskål

Entrecotekappan är den ganska tunna muskeln som ligger ovanpå entrecoten. Den är ytterst mör och passar perfekt för grillning i het glöd. Här får den sällskap av helgrillad spetskål och ett härligt brynt vitlökssmör.

Scroll to Top