Fläskpannkaka med lingon

Fläskpannkaka med lingon är en riktig husmansrätt, som är enkel att tillaga och brukar gå hem hos de flesta barnfamiljer. Perfekt att göra om du fått rimmat eller rökt sidfläsk över. Dessutom är den riktig budgetmat.

Ingredienser

4 portioner

300 g rimmat eller rökt sidfläsk
2 tsk smör

Pannkakssmet:
2½ dl vetemjöl
½ tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
3 msk smör

Till servering:
lingonsylt
rårivna morötter

Gör så här

Värm ugnen till 225°.

Pannkakssmet:
Blanda samman mjöl och salt i en bunke. Vispa ner hälften av mjölken och vispa till en slät smet. Vispa ner resten av mjölken och äggen. Låt smeten svälla ca 30 minuter.

Skär sidfläsket i ½ x ½-cm tärningar. Smörj en stor långpanna och strö fläsket i botten. Stek fläsket i långpanna i ugnen ca 10 minuter. Ta ut och häll över smeten i pannan. Grädda pannkakan mitt i ugnen ca 25 minuter. Den ska bli gyllengul och lite bubblig, och smeten ska stanna helt.  

Skär upp fläskpannkakan i rutor före servering. Servera med lingonsylt och rårivna morötter.

Tips!

Vill du lyxa till din fläskpannkaka med lingon kan du göra lingonen rårörda, ett bra recept hittar du här.
Hittar du inget svenskt sidfläsk kan du använda bacon istället. För att vara säker på att det är svenskt kan du titta efter märket Kött från Sverige.

Visste du att svenska grisar tar tillvara på matsvinn och är en del av ett naturligt kretslopp? Eller att svenskt griskött har minskat sin klimatpåverkan med 20% sen 2005 och har lägre klimatpåverkan än tillexempel lax? Det är bara en av många anledningar till att man ska välja svenskt griskött.

»Läs mer om varför just svenskt griskött är så bra här.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top