Kålpudding är en härlig husmansrätt som du kan laga när vitkålen är som finast.

Kålpudding är en härlig husmansrätt som du kan laga när vitkålen är som finast.
4 portioner
750 g vitkål, strimlad
1 gul lök, strimlad
2 msk smör
1 msk kinesisk soja
300 g fläskfärs
1 ½ dl kokt råris
1 ägg
salt och malen vitpeppar
1 tsk torkad timjan
2 dl mjölk
½ dl hackad persilja
2 dl köttbuljong
Sås:
buljongen från formen
3 dl grädde
Till servering:
kokt potatis
rårörda lingon
pressgurka
Värm ugnen till 250°. Koka kålen i lättsaltat vatten ca 5 minuter. Låt kålen rinna av. Fräs löken i smör och låt kålen fräsa med de sista minuterna. Krydda med soja.
Blanda samman färsen med ris, ägg, salt, kryddor och mjölk till en lös färs.
Lägg hälften av kålen i en ugnssäker form. Bred på färs, strö över persilja och lägg resten av kålen överst. Häll på buljong.
Ställ in formen i mitt i ugnen. Sänk värmen till 200° och grädda kålpuddingen ca 45 minuter. Ta vara på buljongen från formen och gör en gräddsås på den genom att koka ihop den med 3 dl grädde.
Servera kålpuddingen med såsen, kokt potatis, lingon och pressgurka.