Kålpudding

Kålpudding är en härlig husmansrätt som du kan passa på att laga under hösten när vitkålen är som finast. Klassiska tillbehör som pressgurka, gräddsås och rårörda lingon passar fint till.

Ingredienser

4 portioner

750 g vitkål, strimlad
1 gul lök, strimlad
2 msk smör
1 msk kinesisk soja
300 g fläskfärs
1 ½ dl kokt råris
1 ägg
salt och malen vitpeppar
1 tsk torkad timjan
2 dl mjölk
½ dl hackad persilja
2 dl köttbuljong

Rårörda lingon: 
2,5 dl frysta lingon  
½ dl strösocker 

Pressgurka: 
st Gurka 
3 krm Salt Fint 
2 msk Ättiksprit 
1 dl Vatten 
4 msk Strösocker 
0.5 krm Vitpeppar Malen 

Sås:
buljongen från formen
3 dl grädde

Du behöver också:
Mandolin eller osthyvel

Till servering:
kokt potatis

Gör så här

Värm ugnen till 250°.

Pressgurka: Skiva gurkan och lägg skivorna i en skål. Strö över salt och blanda. Lägg ett fat och en tyngd över. Låt stå ca 30 minuter. Blanda en lag av ättikssprit, vatten, socker, vitpeppar och hackad persilja. Rör tills sockret löst sig. Slå lagen över gurkan. Låt stå någon timme före servering. 

Rårörda lingon: Blanda frysta lingon och socker i en skål. Rör om då och då under tiden som lingonen tinar.  

Koka kålen i lättsaltat vatten ca 5 minuter. Låt kålen rinna av. Fräs löken i smör och låt kålen fräsa med de sista minuterna. Krydda med soja.

Blanda samman färsen med ris, ägg, salt, kryddor och mjölk till en lös färs.

Lägg hälften av kålen i en ugnssäker form. Bred på färs, strö över persilja och lägg resten av kålen överst. Häll på buljong.

Ställ in formen i mitt i ugnen. Sänk värmen till 200° och grädda kålpuddingen ca 45 minuter. Ta vara på buljongen från formen och gör en gräddsås på den genom att koka ihop den med 3 dl grädde.

Servera kålpuddingen med såsen, kokt potatis, lingon och pressgurka.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top