Kålpudding

Kålpudding är en härlig husmansrätt som du kan passa på att laga under hösten när vitkålen är som finast. Klassiska tillbehör som pressgurka, gräddsås och rårörda lingon passar fint till.

Ingredienser

4 portioner

750 g vitkål, strimlad
1 gul lök, strimlad
2 msk smör
1 msk kinesisk soja
300 g fläskfärs
1 ½ dl kokt råris
1 ägg
salt och malen vitpeppar
1 tsk torkad timjan
2 dl mjölk
½ dl hackad persilja
2 dl köttbuljong

Rårörda lingon: 
2,5 dl frysta lingon  
½ dl strösocker 

Pressgurka: 
st Gurka 
3 krm Salt Fint 
2 msk Ättiksprit 
1 dl Vatten 
4 msk Strösocker 
0.5 krm Vitpeppar Malen 

Sås:
buljongen från formen
3 dl grädde

Du behöver också:
Mandolin eller osthyvel

Till servering:
kokt potatis

Gör så här

Värm ugnen till 250°.

Pressgurka: Skiva gurkan och lägg skivorna i en skål. Strö över salt och blanda. Lägg ett fat och en tyngd över. Låt stå ca 30 minuter. Blanda en lag av ättikssprit, vatten, socker, vitpeppar och hackad persilja. Rör tills sockret löst sig. Slå lagen över gurkan. Låt stå någon timme före servering. 

Rårörda lingon: Blanda frysta lingon och socker i en skål. Rör om då och då under tiden som lingonen tinar.  

Koka kålen i lättsaltat vatten ca 5 minuter. Låt kålen rinna av. Fräs löken i smör och låt kålen fräsa med de sista minuterna. Krydda med soja.

Blanda samman färsen med ris, ägg, salt, kryddor och mjölk till en lös färs.

Lägg hälften av kålen i en ugnssäker form. Bred på färs, strö över persilja och lägg resten av kålen överst. Häll på buljong.

Ställ in formen i mitt i ugnen. Sänk värmen till 200° och grädda kålpuddingen ca 45 minuter. Ta vara på buljongen från formen och gör en gräddsås på den genom att koka ihop den med 3 dl grädde.

Servera kålpuddingen med såsen, kokt potatis, lingon och pressgurka.

Tips!

För att vara säker på att färsen är svensk kan du titta efter märket Kött från Sverige.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen