Rökt picnicbog är en trevlig styckningsdetalj som kan användas till mycket. I den här rätten gör vi en krämig pasta carbonara på rökt picnicbog. Det blir både gott och snabblagat.
Pasta Carbonara på rökt picnicbog
Ingredienser
4 portioner
500 g rökt grisbog, tärnad
250 g fullkornspasta
1 gul lök, hackad
2 msk smör
4 äggulor
grovmalen svartpeppar
1 dl riven parmesanost
Gör så här
Fräs löken mjuk i smör. Lägg i skinkan och låt den fräsa med.
Koka pastan enligt anvisning på paketet. Ta av den från värmen strax innan den är helt mjuk, ”al dente”. Spola hastigt med kallt vatten lägg upp pastan i varma djupa tallrikar.
Fördela skinka och lök ovanpå, strö över rikligt med svartpeppar och lägg äggulorna överst.
Servera med riven parmesanost och låt var och en röra ner sin äggula i pastan som ”sås”.
Tips: Äggvitorna kan användas till en proteinförstärkt omelett.
Varför ska man välja svenskt griskött?
Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.
Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.