Kinafärs

Visste du att grisen är högt älskad i Kina. På det viset har denna rätt fått sitt namn, eftersom att den är gjord på fläskfärs. Kinafärs är en snabblagad och god vardagsrätt. Du lagar färsen med sås och grönsaker i en och samma panna. Sedan serverar man den med fluffigt jasminris till. 

Ingredienser

4 portioner

500 g fläskfärs
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, pressade
olja

Sås:
1 dl tomatpuré
½ dl vatten
3 msk tamarisoja
1 msk vit vinäger
2 msk färsk ingefära, riven
salt och malen svartpeppar

Till servering:
½ slanggurka i halvmånar
2 salladlökar, skivade
jasminris
svarta bönor

Gör så här

Bryn färsen i omgångar till en grynig massa, och lägg över den i en traktörpanna. Fräs lök och vitlök och rör ner i färsen.

Sås: Blanda samman tomatpuré, vatten, soja, vinäger, ingefära, salt och peppar. Häll såsen över färsen och sjud i 5−8 minuter.

Servering: Strö gurka och salladslök över färsen före servering. Servera med jasminris och svarta bönor.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen