Kinesiska lejonhuvuden har lagats sedan 1000 år före vår tidräknings början och är inget konstigare än stora köttbullar. Namnet har rätten fått tack vare köttbullarnas storlek. Rätten serveras ofta till det kinesiska nyåret. Här serveras kinesiska lejonhuvuden med vitkålswok vilket blir en en enkel och god middagsrätt.
Kinesiska lejonhuvuden med vitkålswok
Ingredienser
4 portioner
500 g fläsk- eller skinkfärs
1 äggvita
3/4 dl torr sherry
3 msk majsstärkelse
2 msk kinesisk soja
1 purjolök, finhackad
1 dl bambuskott, hackade
½ msk färsk ingefära, riven
½ tsk malen vitpeppar
2 msk vetemjöl
1 msk rapsolja
1 msk sesamolja
½ kg vitkål, strimlad
1 msk sesamolja
4 dl kycklingbuljong
2 msk kinesisk soja
Till servering:
jasminris
Gör så här
Blanda samman äggvita, sherry, majsstärkelse och soja. Låt smeten svälla 10 minuter. Tillsätt färs, lök, bambuskott och ingefära. Smaksätt med peppar och blanda till en jämn smet. Forma stora köttbullar på ca 4 cm och rulla dem i mjöl. Bryn dem i olja.
Fräs vitkålen i olja i wok eller stekpanna med höga kanter. Tillsätt buljong och soja. Sjud 10 minuter under lock.
Lägg i köttbullarna och sjud ytterligare 10 minuter tills de är genomstekta. Servera genast med jasminris.