Feijoada – brasiliansk böngryta med chorizo och fläskkarré

Feijoada – brasiliansk böngryta med chorizo och fläskkarré passar fint i höstmörkret. Kött och bönor är inte bara goda smakkamrater, köttet hjälper även kroppen att ta upp proteinet från bönorna. I den här mustiga grytan finns också kryddig chorizo, massor av grönsaker och härliga kryddor. Den stekta kålsalladen och riset, som serveras till, hjälper till att balansera smakerna.

Ingredienser

4 personer

220 g färsk chorizo, i skivor
300 g fläskkarré, i 3 cm x 3 cm-tärningar
2 burkar kokta svarta bönor

Grönsaker:
2 msk olivolja
2 gula lökar, finhackade
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 röd chili, finhackad
1 kvist rosmarin
3 lagerblad
1 krm malen svartpeppar
1 burk krossade tomater
2–4 dl vatten
salt och malen svartpeppar

Stekt kålsallad:
½ savojkålshuvud, strimlat
1 msk smör
2 apelsiner

Till servering:
kokt ris

Gör så här

Stek först korvarna i en torr panna tills de får färg. Ta upp och lägg åt sidan. Stek sedan köttet i fettet från korven. Fräs köttet tills det har fått ordentligt med färg. Ta upp och lägg åt sidan. Låt bönorna rinna av i durkslag.

Hetta upp olivoljan i en stor gryta. Fräs lök, vitlök, chili, rosmarin och lagerblad i oljan. Tillsätt köttet,  korvbitarna och bönorna. Häll ner krossade tomater och vatten tills det täcker. Koka upp, sänk värmen till låg och låt grytan sjuda tills köttet är mört, 1 ½-2 timmar. Smaka av och justera kryddningen med salt och peppar.

Stekt kålsallad: Skölj och skär savoykålen i 6–8 klyftor. Smält smör i en panna och stek kålen gyllenbrun. Lägg upp på ett fat. Skär bort skalet från apelsinerna och skär ut fruktköttet i tunna klyftor. Lägg dem på kålen.

Servering: Servera böngrytan med ris och stekt kålsallad.

Receptet är framtaget av danske kocken William Milsted.

William Milsted

Receptet är skapat av William Milsted

William Milsted utbildades till kock på Claus Meyer 2010 och har redan arbetat på restauranger över hela världen. Han har undervisat i kreativt tänkande inom gastronomi och lagar alltid mat utifrån devisen att god mat kan vara mer än bara råvaror, tekniker och snygga anrättningar.

FLER RECEPT

Rulla till toppen