Broskkam

Broskkam får ut när man styckar St Louis-revben och är den nedre delen av grisens revben. Här kan du lära dig mer.

Broskkam är den nedre delen av revbenet som man får ut när man styckar St Louis-revben. Detaljen har mycket brosk och benbitar med utanpåliggande kött, vilket gör att den passar väldigt bra till mindre bufférätter och så kallad ”finger food”. Broskkammen är precis som St Louis-detaljen ypperlig för BBQ, långsam tillagning på indirekt grillning, att röka i flera timmar såväl som att tillagas i så kallad sous vide.

Tillagning

Broskkammen är rik på bindväv och fett, har härlig köttsmak och passar fint att förkoka, röka eller tillaga på låg temperatur under lång tid. Efteråt kan man gärna marinera eller glasera detaljen och sedan grilla den snabbt. Detta ger en yta med god grillsmak ett smakrikt resultat med sönderfallande kött som smälter i munnen.

Här är ett recept på Burned rib-tips där broskkammen fått tillagas länge i ugnen och sen får en sista touch på grillen. Alla typer av revbensspjäll är perfekta som plockmat eftersom knäckta spjäll är lätta att portionera samt goda varma såväl som kalla. Broskkam kan tillagas på många sätt; bräseras, ugnsbakas, stekas och grillas. Det passar även utmärkt till framställning av diverse charkuterier.

I Butik

Broskkam finns i välsorterade livsmedelsbutiker och specialaffärer. Broskkam kallas rib-tip på amerikansk engelska. För att vara säker på att du väljer svenskt kött kan du kolla efter märket Kött från Sverige.

Alla styckningsdetaljer av gris

Klicka för att se styckningsschemat större
Ladda ner styckningsschemat