Tips – lammrecept på hela djuret

Lammkött har en lätt och behaglig smak, och en fin mörhet som gör att många delar är färdiga för pannstekning. 

Att lamm skulle ”smaka kofta” är ett elakt rykte och helt obefogat. Förmodligen kommer det från tiden då man hade en sämre hantering av köttet vid slakt vilket kan påverka smaken. Smaken blir också mer distinkt ju äldre djuret är och får blir mycket gott för de som gillar tydliga smaker, i till exempel rätter som får i kål.

Den klassiska franska smaksättningen med vitlök och rosmarin eller andra kryddörter är populär, men lamm kan kombineras med så många fler kryddor och tillbehör: spiskummin, svartpeppar, honung, citron, chili, rött eller vitt vin, tomat och paprika är bara några av goda smakkompisar.

Recept på styckdetaljer från hela lammet

Svenskt Kötts receptbank har recept på styckningsdetaljer från hela lammet, allt från lammytterfilé och lammrostbiff till njure, bog och bräss. Prova något nytt och bidra till resursklok matlagning på hela djuret.

Uppfödning

Det svenska lammköttet kommer vanligtvis från djur mellan ett halvt till ett år gamla. Produktionen av lammkött i Sverige täcker ca 35% av den inhemska konsumtionen. Det skapar ett behov av import av i första hand lammstek, som i stor utsträckning kommer från Nya Zeeland. 

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email