Lammfilé är något av det absolut möraste kött du kan smaka. Filéerna är tunna och smala, inte att förväxla med ytterfilén, som egentligen är putsad kotlettrad av lamm. För att filén inte ska bli torr under tillagningen passar det bra att binda upp dem två och två innan man steker.
Stekt lammfilé med rödvinssås
Ingredienser
4 portioner
500 g lammfilé
salt och malen svartpeppar
smör till stekning
½ tsk torkad färsk timjan
½ tsk torkad rosmarin
1 liten vitlöksklyfta, finhackad
1 liten schalottenlök, hackad
Rödvinssås:
1 dl rött vin
1 dl kalvbuljong
1 ½ dl grädde
ev 1 msk messmör eller 1 ruta mörk choklad
1 msk smör
½ msk vetemjöl
salt och malen vitpeppar
ev 1 tsk smör
Till servering:
ugnsrostade rotfrukter
Gör så här
Värm ugnen till 175°. Bind upp lammfiléerna två och två, den tjockare delen mot den smalare. Krydda med salt och peppar. Bryn filéerna i smör.
Blanda samman örtkryddor och vitlök och lägg på ett fat. Rulla filéerna i örtblandningen och lägg över dem i en smord ugnssäker form. Lägg ner schalottenlöken.
Stek köttet i ugnen till innertemperatur 60°. Ta upp köttet och låt det vila 15 minuter före servering.
Rödvinssås:
Häll vinet i pannan där du brynte köttet, och ställ in i ugnen några minuter för att få sky till såsen. Sila skyn och koka ihop med buljong och grädde.
Rör ner messmör efter smak eller låt chokladen smälta ner i såsen. Koka ihop till önskad såskonsistens. Rör ihop smör och mjöl till en kula. Tillsätt kulan och sjud några minuter. Krydda med salt och peppar.
Servering:
Blanka av såsen före servering genom att vispa ner en klick smör. Skär köttet i knubbiga skivor och servera med såsen och ugnsrostade rotfrukter.
FLER RECEPT
Relaterade artiklar
Lardostekt lammfilé med majskräm och lammsky
Glaserad lammfilé och ragu på citronrimmad gurka, bönor och svamp
Helstekt rostas med potatis- och jordärtskocksgratäng och rödvinssås
Kalvrostbiff med rödvinssås
Ugnsstekt fläskfilé med rödvinssås och selleripuré
Marinerad, grillad flankstek med rödvinssås och varm broccolisallad