Dillkött på lamm

Det möra och fina lammköttet passar utmärkt att laga som dillkött. Hittar du lammbog (eller lammrygg), passa då på att göra ett riktigt gammaldags långkok. Förr kryddade man dillkött med ättika och socker för att få syra och sötma. I den moderna matlagningen är det många som föredrar en mindre söt rätt, kryddad med fräsch citron.

Ingredienser

6 portioner

1 kg lammbog, med ben
1 tsk salt
1 gul lök, i bitar
1 morot, i bitar
5 vitpepparkorn
1 lagerblad
1 kvist timjan
persiljekvistar

Sås:
4-5 dl buljong
2 msk mjöl
½ dl grädde
1 msk pressad citronsaft
3 msk dill, hackad
salt och malen vitpeppar

Till servering:
kokt potatis och lättkokta grönsaker

Gör så här

Lägg köttet i en gryta. Koka upp 1½−2 liter vatten i en annan gryta. Häll över så mycket kokande vatten att det täcker köttet. Koka upp och sänk värmen.

Lägg ner lök, morot och kryddor. Lägg på locket och låt köttet sjuda ½− 1 timme eller tills köttet nätt och jämnt lossar från benet. Ta upp köttet, lossa benet och skär köttet i bitar. Ta vara på morötterna.

Sås:
Sila buljongen och koka upp den. Blanda eller skaka ihop mjölet med grädden. Rör ner lite av den varma buljongen i redningen, och häll sedan ner det i buljongen under vispning.

Koka upp, sänk värmen och låt sjuda såsen några minuter. Tillsätt citronsaft och dill, och smaka av. Justera kryddningen med salt och peppar.

Lägg ner köttet och morötterna i såsen och ge rätten ett uppkok före servering. Servera med kokt potatis och lättkokta grönsaker.

FLER RECEPT

Rulla till toppen