Köttfärslimpa femti-femti med rotfruktsstomp och gröna ärter

Köttfärslimpa femti-femti med rotfruktsstomp och gröna ärter

Laga något gott och nyttigt till middag ikväll! I den här köttfärslimpan ersätter man hälften av köttet med rårivna rotfrukter för annorlunda textur och smak. De rotfrukter du kan välja är till exempel rotselleri, potatis och morötter. Förutom dessa har man också i zucchini och mathavre vilket ger god smak och en fin mättnadskänsla. Perfekt när man vill variera det hela.

Ingredienser

Köttfärslimpa femti-femti:
250 g nötfärs

2 morötter, grovrivna
1 zucchini, grovriven
1 gul lök, grovriven
2 vitlöksklyftor, finriven
1 ½ dl matvete
2 ägg
1 msk tomatpuré
salt och malen svartpeppar
olivolja 

Rotfruktsstomp:
600 g blandade rotfrukter, i mindre bitar 
2 msk olivolja
1 citron, saft och finrivet skal
1 knippa bladpersilja, finhackad 

Du behöver också:
rotfruktsstöt 

Till servering:
400 g gröna ärtor
1 msk smör*

*använd laktosfritt smör för att göra maträtten laktosfri

Gör så här

Värm ugnen till 175°Koka matvetet enligt anvisningarna på förpackningenStäll åt sidan. Klä en plåt med bakplåtspapper. 

Lägg morot, zucchini och lök i en bunke. Tillsätt vitlöken, blanda ner nötfärsen och kokt, kallt matvete. Knäck äggen i en liten skål och blanda samman med tomatpuré, salt och peppar. Rör ner blandningen i färsen i bunken och rör till en homogen färs 

Lägg färsen på plåten och forma till en limpa. Pensla köttfärslimpan ordentligt runt om med olivolja. Ställ in plåten med köttfärslimpan mitt i ugnen och tillaga i 40–45 min eller tills den är genomstekt,  innertemperatur 72°. 

Rotfruktsstomp: Koka rotfruktsbitarna mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och mosa dem grovt med en rotfruktsstöt. Blanda ner olivolja, citronsaft, citronskal och persilja. Krydda med salt och peppar. 

Koka ärterna hastigt i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet och blanda ner smör. 

Servering: Servera köttfärslimpan med stomp och ärter.  

FLER RECEPT

Rulla till toppen