Gözleme med två olika fyllningar

Man fyller dessa Gözleme med två olika fyllningar, en med lamm- eller nötfärs och en med spenat och fetaost. Gözleme är krispiga turkiska flatbröd som här tillagas på stekhäll.

Vi försöker laga mycket i säsong. Som förra sommaren när vi reste runt med stekhällen i bagageutrymmet, då letade vi upp ekogårdar för att köpa lokalt kött, fisk och grönsaker. Att se en råvara och tänka ”Vad kan man göra för gott med den här?berättar Sara Hallonsten om inspirationen till recepten.

Det här är ett av sex recept från Kokbok för stekhäll som är skriven av Sara Hallonsten och Oskar Ekman.

Ingredienser

6-8 portioner

Flatbröd:
600 g vetemjöl
1 1/2 dl olivolja
3 dl kallt vatten
1 1/2 tsk salt 

Färsfyllning:
500 g nöt- eller lammfärs
2 gula lökar, finhackade
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk spiskummin + 2 tsk paprikapulver + 1 tsk chiliflakes
1 dl sultanrussin, grovhackade
3 dl lagrad ost, riven 

Spenatfyllning:
200 g färsk spenat
200 g fetaost, smulad
1 ägg
1 vitlöksklyfta, hackad 

Gör så här

Blanda ingredienserna till degen och knåda rejält – för hand eller i maskin – till smidig konsistens. Låt vila en timme med plastfilm över bunken. 

Köttfyllningen: fräs lök och vitlök mjuk. Tillsätt färsen och stek till fin färg tillsammans med kryddorna. Tillsätt russin mot slutet och smaka av med salt och peppar. Lägg över i en skål och torka av hällen. 

Spenatfyllningen: blanda ingredienserna i en bunke och massera med händerna. Spenaten ska segna ihop och bli lite mosig. Smaka av med salt och peppar. 

Dela degen i 12 bitar och kavla till tunna rektanglar på mjölat bord. Lägg fyllning på halva, strö över riven ost på köttvarianten och vik över degen. Tryck ihop kanterna. 

Stek paketen på medelvärme i lite olivolja till gyllene på båda sidor. Servera med citronklyftor att pressa över om du vill. 

Sara Hallonsten och Oskar Ekman

Receptet är skapat av Sara Hallonsten och Oskar Ekman

Sara Hallonsten och Oskar Ekman har tillsammans skrivit kokboken Kokbok för stekhäll. Förutom att skriva kokbok så är Sara bland annat förläggare på det egna förlaget Systerkonspirationen, och Oskar driver hemsidan Stekman.se, är frilansjournalist och redaktör. Det är också Oskar som ligger bakom facebookgruppen Mat på stekhäll & muurikka med 40 000 medlemmar. Här hittar du alla recept för stekhäll av Sara och Oskar

Visste du att lamm är bra naturvårdare?

Får och lamm är duktiga naturvårdare. Där de betar ser de till att landskapen hålls öppna och vackra. Och det gör i sin tur att blommor, fåglar och insekter kan leva gott. Får betar gärna också löv från olika slags träd och buskar, även taggiga, vilket gör att de är suveräna på att öppna upp igenväxta marker. Det bidrar till att höga natur- och kulturvärden kan bevaras i betesmarkerna.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt lammkött här.

FLER RECEPT

Rulla till toppen