Grekisk lasagne med nötfärs och fetaost | Svenskt Kött

Grekisk lasagne med nötfärs och fetaost

Så gör du en grekisk lasagne

Finns det något bättre än en värmande god lasagne till middag? Med det här receptet får du en härlig lasagne med krämig konsistens och god smak. En lasagne går att variera på en mängd olika vis, och till skillnad från en vanlig lasagne är den grekiska relativt snabblagad. Denna grekiska lasagne med nötfärs har fin smak av fetaost, tomat och örtkryddor. Servera den gärna med grekisk sallad till.

Trots att denna lasagne är grekisk, kom ihåg att alltid välja svensk färs – det är både hållbart och smart. Då bidrar du dessutom till en lägre klimatpåverkan globalt, lägre antibiotikaanvändning, fler arbetstillfällen samt en högre självförsörjningsgrad i Sverige.

Ingredienser

4 portioner

500 g nötfärs
1 gul lök, hackad
1 msk smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk örtkryddor t ex basilika, oregano eller timjan
2 vitlöksklyftor, hackade
400 g krossade tomater
2 msk tomatpuré
1−2 dl vatten
4 dl créme fraiche
1 dl mjölk
150 g fetaost, smulad
10 lasagneplattor

Till servering:
grekisk sallad

Gör så här

Värm ugnen till 200°. Fräs löken i smör. Tillsätt färsen och smula sönder den under omrörning. Stek tills den fått färg. Krydda med salt, peppar, örtkryddor och vitlök.

Tillsätt tomater och tomatpuré och späd med vatten till önskad konsistens. Koka upp, sänk värmen och sjud ca 10 minuter.

Blanda samman créme fraiche, mjölk och ost till en sås. Varva köttfärssås, lasagneplattor och sås i en smord ugnssäker form. Avsluta med sås på det översta lagret. Grädda i ugn ca 30 minuter.

Servering: Skär upp lasagnen i portionsbitar och servera med grekisk sallad.

Tips: nötfärsen går fint att byta ut mot lammfärs.

FLER RECEPT

Rulla till toppen