Krispiga fläskköttbullar med bakade morötter, tomater och fetaost

Dessa krispiga fläskköttbullar med bakade morötter, tomater och fetaost är en ny och god tappning på köttbullar. Köttbullarna smaksätts med salvia och vitlök, rullas i panko och steks slutligen krispiga och gyllenbruna. De serveras sedan tillsammans ugnsstekta tomater, fetaost och ugnsrostade morötter med krispiga bovetekärnor.

Ingredienser

4 personer

600 g blandfärs
1 kruka färsk salvia, hackade blad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk salt
½ krm malen vitpeppar
1 msk olja till stekning

Till panering:
1 dl vetemjöl
1 ägg
1 dl panko

Bakade morötter, tomater och feta:
600 g morötter, skalade
1 msk olivolja
500 g tomater, gärna körsbärstomater
3 vitlöksklyftor, pressade
1 msk olivolja
200 g fetaost, smulad
3 färska timjankvistar, plockade blad
1 tsk salt
1 krm malen vitpeppar
20 g krasse, hackad
50 g rostade bovetekärnor

Till servering:
naanbröd

Gör så här

Lägg färsen i en skål. Rör ner salvia, vitlök, salt och peppar. Forma åtta stora köttbullar och låt dem lilla kallt och torka till lite.

Värm ugnen till 200°. Lägg morötterna i en ugnssäker form. Vänd dem i oljan och strö över salt och peppar. Lägg tomaterna i en annan ugnssäker form. Vänd tomaterna i vitlök och olja. Strö över smulad feta, timjan, salt och peppar. Säll in formarna och baka morötterna och tomaterna 25–30 minuter. Blanda de färdiga morötterna med hackad krasse och rostade kärnor.

Häll mjölet i en skål. Vispa ägget lätt i en annan skål och häll upp panko i en tredje. Vänd först köttbullarna i mjöl, sedan i ägg och sist i panko. Hetta upp oljan till stekning och stek köttbullarna på alla sidor så att de blir krispiga och gyllenbruna, totalt 7–8 minuter. Servera köttbullarna med morötterna, tomaterna och naanbröd.

FLER RECEPT

Rulla till toppen