Denna fräscha och krispiga middagsrätt bestående av fläskschnitzel med caesarsmör och grönsallad passar när som helst på året. Här bjuds man på en knaprig, nystekt ostpanerad schnitzel får här sällskap av klassiska smaker från caesarsalladen i kryddsmöret och en i en sallad med krispiga romansalladsblad.
Fläskschnitzel med caesarsmör och grönsallad
Ingredienser
4 personer
Schnitzlar:
4 skivor benfri fläskkotlett, á 125 g
salt och malen svartpeppar
1 dl vetemjöl
2 ägg
3 dl ströbröd
smör och olivolja till stekning
Caesarsmör:
80 g smör, rumstempererat
4 sardellfiléer, finhackade
1 vitlöksklyfta, pressad
1 kruka persilja, 20 g, finklippt
1 dl parmesan, finriven
2 tsk pressad citronsaft
½ tsk salt
1 krm malen svartpeppar
Grönsallad:
4 grönsalladsblad
4 romansalladsblad
1 endive
65 g mâchesallad, 1 liten påse
2 msk olivolja
1 tsk rödvinsvinäger
salt och malen svartpeppar
Till servering:
2 citroner
Gör så här
Banka ut köttskivorna i en plastpåse mycket tunt med en köttklubba. Krydda köttet med salt och peppar. Knäck äggen i en djup tallrik och häll vetemjöl och ströbröd i två andra tallrikar. Krydda mjöl, ägg och ströbröd med salt och peppar.
Caesarsmör: Blanda samman smöret med sardell, persilja, parmesan och vitlök. Krydda med citronsaft, salt och peppar. Kyl och forma smöret till vackra ägg.
Grönsallad: Plocka och skölj bladen från alla salladssorterna. Låt dem torka väl och lägg i en stor skål. Vänd ner olivolja, vinäger, salt och peppar precis före servering.
Servering: Dela citronerna. Vänd köttskivorna i mjöl, sedan i ägg och sist i ströbröd. Hetta upp smör och olivolja i en stekpanna. Stek schnitzlarna direkt efter paneringen i ca 4 minuter på var sida tills de är gyllenbruna och krispiga. Lägg varje nystekt schnitzel på en serveringstallrik. Toppa med ett ägg av caesarsmöret som får smälta på schnitzeln. Servera med grönsalladen och en halv citron var.
Receptet är skapat av Daniel Crespi
Daniel Crespi är krögare för ett helt litet gastrokvarter i Gamla Stan i Stockholm, med krogar som Djuret och La Ragazza. Daniel har arbetat i restaurangbranschen i ungefär trettio år och har lång erfarenhet som både kock och sommelier. Du kan följa och inspireras av Daniels matlagning på instagram. »Här hittar du alla Daniel Crespis recept för Svenskt Kött.
Varför ska man välja svenskt griskött?
Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.
Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.
FLER RECEPT
Relaterade artiklar
Fläskschnitzel med gurkdressing, krispiga grönsaker och naanbröd
Krispiga fläskköttbullar med bakade morötter, tomater och fetaost
Fläskkotletter med bakad selleri och päronsallad
Stekt grishjärta med kryddiga kikärtor, mynta och stekt kål
Påskschnitzel på gris med stekt ägg, sardeller och brynt kaprissmör.
Ljummen lammytterfilé med rädisor och matvetesallad