Fläskkotletter med bakad selleri och päronsallad

Fläskkotletter med bakad selleri och päronsallad är en festlig husmansrätt. Päron är fantastiskt gott i mat. De bidrar med en härlig sötma i den krispiga salladen som passar perfekt till rotselleri och kotletter. Köttet får ta smak av vitlök, smör och färsk timjan. Förutom päron innehåller salladen honungsdressing, riven blåmögelost och rostade valnötter.

Ingredienser

4 personer

4 fläskkotletter med ben
salt och malen vitpeppar
2 tsk smör
1 kruka färsk timjan
4 vitlöksklyftor, grovhackade
1 rotselleri, tvättad

Päronsallad:
50 g blåmögelost
2 hjärtsallad, sköljda
2 cikoriasallad, sköljda
2 päron, i tunna klyftor
50 g valnötskärnor, rostade

Dressing:
2 msk honung
2 msk grov senap
3 msk äppelcidervinäger
3 msk kallpressad rapsolja
salt och malen vitpeppar

Gör så här

Lägg blåmögelosten till salladen i frysen, så går den lätt att riva. Värm ugnen till 220°.  Lägg sellerin i en ugnssäker form och baka den i ugnen i ca 2 ½ timme.

Torka av köttet med hushållspapper och krydda kotletterna med salt och peppar. Värm smör i en panna på hög värme. Bryn kotletterna ett par minuter på båda sidorna tillsammans med timjankvistarna och vitlöken. Stek dem färdiga i ugnen när det är 10 minuter kvar av sellerins tillagningstid.

Päronsallad: Riv salladen i bitar och lägg den i en skål. Lägg ner päronskivorna. Rör ihop alla ingredienser till dressingen och smaksätt med salt och peppar. Vänd ner dressingen i salladen.

Riv den frysta osten över salladen och dekorera med rostade valnötter.

Servering: Skär bort skalet från sellerin och skär den sedan i tjocka skivor. Lägg upp kotlett, selleri och sallad på tallrikar, och servera genast.

 

William Milsted

Receptet är skapat av William Milsted

William Milsted utbildades till kock på Claus Meyer 2010 och har redan arbetat på restauranger över hela världen. Han har undervisat i kreativt tänkande inom gastronomi och lagar alltid mat utifrån devisen att god mat kan vara mer än bara råvaror, tekniker och snygga anrättningar.

FLER RECEPT

Rulla till toppen