Fläskkotletter med bakad selleri och päronsallad är en festlig husmansrätt. Päron är fantastiskt gott i mat. De bidrar med en härlig sötma i den krispiga salladen som passar perfekt till rotselleri och kotletter. Köttet får ta smak av vitlök, smör och färsk timjan. Förutom päron innehåller salladen honungsdressing, riven blåmögelost och rostade valnötter.
Fläskkotletter med bakad selleri och päronsallad
Ingredienser
4 personer
4 fläskkotletter med ben
salt och malen vitpeppar
2 tsk smör
1 kruka färsk timjan
4 vitlöksklyftor, grovhackade
1 rotselleri, tvättad
Päronsallad:
50 g blåmögelost
2 hjärtsallad, sköljda
2 cikoriasallad, sköljda
2 päron, i tunna klyftor
50 g valnötskärnor, rostade
Dressing:
2 msk honung
2 msk grov senap
3 msk äppelcidervinäger
3 msk kallpressad rapsolja
salt och malen vitpeppar
Gör så här
Lägg blåmögelosten till salladen i frysen, så går den lätt att riva. Värm ugnen till 220°. Lägg sellerin i en ugnssäker form och baka den i ugnen i ca 2 ½ timme.
Torka av köttet med hushållspapper och krydda kotletterna med salt och peppar. Värm smör i en panna på hög värme. Bryn kotletterna ett par minuter på båda sidorna tillsammans med timjankvistarna och vitlöken. Stek dem färdiga i ugnen när det är 10 minuter kvar av sellerins tillagningstid.
Päronsallad: Riv salladen i bitar och lägg den i en skål. Lägg ner päronskivorna. Rör ihop alla ingredienser till dressingen och smaksätt med salt och peppar. Vänd ner dressingen i salladen.
Riv den frysta osten över salladen och dekorera med rostade valnötter.
Servering: Skär bort skalet från sellerin och skär den sedan i tjocka skivor. Lägg upp kotlett, selleri och sallad på tallrikar, och servera genast.
Receptet är skapat av William Milsted
William Milsted utbildades till kock på Claus Meyer 2010 och har redan arbetat på restauranger över hela världen. Han har undervisat i kreativt tänkande inom gastronomi och lagar alltid mat utifrån devisen att god mat kan vara mer än bara råvaror, tekniker och snygga anrättningar.
FLER RECEPT
Relaterade artiklar
Senapsstekta fläskkotletter med pasta och smörstekt purjolök
Shepherds Pie med selleri och bönor
Kanelstekta fläskkotletter med sojasvamp och rotsellerimos
Bacon och ägg med bakad rotselleri och krassemajonnäs
Grillade fläskkotletter med salsa verde och snabbpickles
Kryddiga fläskkotletter med jordärtskockor och tomatsalsa