Flankstekstacos med bondböns-guacamole och rabarbersalsa

Fredagens tacos får en härlig tvist av svensk sommar när du serverar dessa flankstekstacos med bondböns-guacamole och sötsyrlig rabarbersalsa. Receptet är framtaget av Sofia Henriksson som bland annat vann årets mästerkock 2020.

Sofia Henriksson har skapat fyra recept till midsommarens grill för Svenskt Kötts räkning. Så här säger hon själv om vad som inspirerat henne till recepten:

Sommar, svensk sommar när den är som bäst. Jag äter helst alla dagens mål utomhus på sommaren för det blir ju så mycket godare. Jag ville verkligen ta tillvara på de underbara svenska råvarorna vi har med svenskt kött och på så sätt få den godaste rätten.

Ingredienser

4 portioner

600 g flankstek

Marinad
2 vitlöksklyftor
1 dl soja
1 dl olja
2 msk rödvin eller rödvinsvinäger
1 tsk honung
2 msk paprikapulver

Bondbönsguacamole
300 g bondbönor, frysta men tinade eller färska och skalade
2 vitlöksklyftor
2 msk citronsaft
1/2-1 dl olja
1 tsk salt

Rabarbersalsa
2 rabarberstjälkar
1/2 rödlök
1 msk äppelcidervinäger
1 spansk peppar
1 tsk honung (ev lite mer vid behov)
1 nypa salt
2 msk rapsolja

Du behöver också
stavmixer

Till servering
flingsalt
12 tacobröd (små, gärna med majsmjöl)
2 lime
1 kruka koriander 

Gör så här

Blanda vitlök, soja, olja, rödvin, honung och 1 msk paprikapulver med salt och peppar i en platspåse. Lägg ner köttet och låt stå över natten. Torka av köttet med hushållspapper. Rubba med salt, peppar och paprikapulver och grilla sedan på direkt värme i 4 minuter per sida. Låt vila 15 min. Skiva tunt.

Bondbönsguacamole: Mixa alla ingredienserna med en stavmixer.

Rabarbersalsa: Hacka rabarber, chili och rödlök fint, blanda med övriga ingredienser.

Servera tacon med bondbönsguacamole i botten, läg sedan i köttet och därefter salsa. Toppa med lite lime och koriander.

Flankstekstacos med bondböns-guacamole och sötsyrlig rabarbersalsa är bara ett av fyra recept som Sofia skapat till midsommar. Sofias andra midsommarrecept hittar du här.

Tips!

Vill du vara säker på att flanksteken är svensk kan du titta efter märket Kött från Sverige när du handlar.

Visste du att vi behöver fler betande djur för att rädda den biologiska mångfalden?

Hagmarker där betesdjur vistats länge och som inte plöjts under en längre tid, så kallade naturbetesmarker, har en stor artrikedom och kan ha över 40 arter på en kvadratmeter. Naturbetesmarker kan vara lika artrika som regnskogen och är livsmiljön för många utrotningshotade arter. Beteshagen är ett hem för många växtarter men också mängder av fjärilar, skalbaggar, bin och fåglar. För att bevara biologisk mångfald och ett bördigt landskap behövs ungefär ett nötdjur per hektar.

Om dessa betesmarker inte vårdas av betande djur försvinner den floran och faunan. Enligt Naturvårdsverket behövs fler betande djur för att klara Sveriges miljömål om biologisk mångfald.

»Läs mer om varför du ska välja svenskt nötkött här.

Sofia Henriksson

Receptet är skapat av Sofia Henriksson

Sofia Henriksson är en fantastiskt duktig matkreatör som vann tv-programmet Sveriges Mästerkock 2020. Hon är också kokboksförfattare och har bland annat skrivit kokboken Always hungry och Mina favoriter. Du kan följa Sofia på instagram för att se mer av hennes matkreationer.

FLER RECEPT

Rulla till toppen