Rosmarinmarinerade lammspett med gräddfilstzatziki

Rosmarinmarinerade lammspett med gräddfilstzatziki på svensk honung, matvete-tabbouleh med massa härliga örter! En rätt signerad Sofia Henriksson som ger känslan av medelhavet men med en svensk tvist.

Rosmarinmarinerade lammspett med gräddfilstzatziki är ett av fyra recept som Sofia Henriksson har skapat till midsommarens grill för Svenskt Kötts räkning. Här är hennes inspirationskälla till recepten:

Sommar, svensk sommar när den är som bäst. Jag äter helst alla dagens mål utomhus på sommaren för det blir ju så mycket godare. Jag ville verkligen ta tillvara på de underbara svenska råvarorna vi har med svenskt kött och på så sätt få den godaste rätten.

Ingredienser

4 portioner

800 g svensk lammytterfilé

Marinad:
4 rosmarinskvistar, stora
1 citron
2 vitlöksklyftor
1 1/2 dl olivolja
2 tsk svartpeppar, nymalen

Gräddfilstzatziki:
1 gurka
1 dl creme fraiche
2 dl gräddfil
1 tsk salt
1 tsk svensk honung
1 tsk svartpeppar
2-3 vitlöksklyftor
1 tsk olivolja

Tabbouleh:
1 knippe bladpersilja
2 tomater
1 rödlök
3 dl matvete
1 dl myntablad
1-2 citroner
1-2 dl olivolja
salt och svartpeppar efter smak 

Du behöver också:
Grillspett
Zestjärn
Grovt rivjärn

Gör så här

Börja med att riva citronzesten från citronen och blanda med 1 msk av saften samt övriga ingredienser till marinaden. Dela lammet i stora kuber och lägg i marinaden. Låt stå 1 timme. Trä upp på grillspett och grilla tills köttet fått fin färg och är rosa i mitten. Innertemperaturen ska vara 58 grader för fint rosa kött.

Tzatziki: Grovriv gurkan och krama ur vattnet. Låt ligga i en sil medan du rör ihop creme fraiche, gräddfil, honung, salt och svartpeppar. Pressa vitlöksklyftorna i såsen och rör ihop. Rör sen ner gurkan och ringla över olivoljan.

Tabbouleh: Koka matvete enligt anvisningar på paketet. Spola i kallt vatten. Hacka persilja, tomat, lök och myntablad. Vänd ihop med saften från citronen och olivoljan. Krydda upp! 

»Sofias andra midsommarrecept hittar du här.

Tips!

Använder du grillspett av trä så blötlägg dem ca 20 minuter innan du trär på köttet. Då börjar de inte brinna på grillen.

Vill du vara säker på att den lammytterfilé du köper är svensk kan du titta efter märket Kött från Sverige när du handlar.

Sofia Henriksson

Receptet är skapat av Sofia Henriksson

Sofia Henriksson är en fantastiskt duktig matkreatör som vann tv-programmet Sveriges Mästerkock 2020. Hon är också kokboksförfattare och har bland annat skrivit kokboken Always hungry och Mina favoriter. Du kan följa Sofia på instagram för att se mer av hennes matkreationer.

Visste du att lamm är bra naturvårdare?

Får och lamm är duktiga naturvårdare. Där de betar ser de till att landskapen hålls öppna och vackra. Och det gör i sin tur att blommor, fåglar och insekter kan leva gott. Får betar gärna också löv från olika slags träd och buskar, även taggiga, vilket gör att de är suveräna på att öppna upp igenväxta marker. Det bidrar till att höga natur- och kulturvärden kan bevaras i betesmarkerna.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt lammkött här.

FLER RECEPT

Rulla till toppen