Flankstek

Flankstek är en styckdetalj som blivit populär på senare år. Bland annat för att den är så fin att grilla.

Tillagning

Flankstek, som på engelska heter Flank Steak, är en styckningsdetalj som sitter på bakre halvan av nötdjuret vid kållapen. Kållapen är en del av magmuskulaturen, och eftersom djuret använder den en hel del är köttet magert och och har relativt grova fibrer.

Flanksteken är avlång till formen och ganska platt, vilket gör det lätt att få köttet jämnt tillagat – både om man steker det i panna eller tillagar det på grillen. Flanksteken är också smakrik och förhållandevis prisvärd vilket på senare år har gjort den till en poplär styckningsdetalj.

Tillagning

Eftersom flanksteken är platt och mör passar snabb tillagning allra bäst. Det magra, grovfibriga och motståndskraftiga köttet blir mörare om det marineras med någon form av syrlig ingrediens i en eller ett par dygn. Använd syrliga frukter så som lime eller citron, såväl som vinäger eller vin i marinaden. Tillaga därefter köttet snabbt i en het panna eller på grillen.

Det är viktigt att skiva köttet tvärs över muskelfibrerna efter tillagning, annars kan det upplevas som segt. Köttet passar mycket bra att helsteka, att grilla eller att strimla till en wok eller stroganoff. Flanksteken är också utmärkt att mala till råbiff tack vara den djupa köttsmaken.

I butiken

Det har blivit allt vanligare att hitta flankstek i våra livsmedelsbutiker, särskilt till grillsäsongen. Det är en prisvärd detalj som är väl värd att testa i stället för till exempel biff. Flanksteken ska inte blandas ihop med flappsteken som sitter bredvid denna styckningsdetalj. 

Så här styckar man flankstek

» Här hittar du alla våra videos om styckning

Alla styckningsdetaljer av nöt

Klicka för att se styckningsschemat större
Ladda ner styckningsschemat