Flankstek

Flankstek är en styckdetalj som blivit mer populär på senare år. Mycket för att den är fin att grilla.

Tillagning

Flankstek – på engelska Flank Steak – är en styckningsdetalj som sitter på bakre halvan av nötdjuret vid kållappen. Kållappen är en del av magmuskulaturen, och eftersom djuret använder den en hel del är köttet magert och relativt grovfibrigt. 

Flanksteken är avlång till formen och ganska platt vilket gör det lätt att få köttet jämnt tillagat – både i panna och på grillen. Flanksteken är också smakrik och förhållandevis prisvärd vilket på senare år har gjort den till en poplär styckningsdetalj. 

Det magra, grovfibriga och motståndskraftiga köttet blir mörare om det marineras med någon form av syrlig ingrediens i en eller ett par dygn. Använd syrliga frukter, vinäger eller vin i marinaden. 

Köttet tillagas med fördel snabbt i en het panna eller på grillen. Hel grillas den cirka 8 minuter på var sida, skivad cirka 3 minuter. Köttet passar även bra strimlat till wok, eller i en stroganoff. Stektiden är då 3-5 minuter. Flankstek är utmärkt mald till råbiff tack vara en fin och djup köttsmak.

Det är viktigt att skiva köttet tvärs över muskelfibrerna efter tillagning, annars kan det upplevas som segt. Köttet passar mycket bra att helsteka, att grilla eller att strimlat till wok eller stroganoff. 

I butiken

Det har blivit allt vanligare att hitta flankstek i våra livsmedelsbutiker, särskilt till grillsäsongen. Det är en prisvärd detalj som är väl värd att testa i stället för till exempel biff. Flanksteken ska inte blandas ihop med flappsteken som sitter bredvid denna styckningsdetalj. 

Så här styckar man flankstek

Scroll to Top