Flappstek

Se flankstek .

Flappstek eller Flap Steak, som den heter på engelska, är en av de platta och magra styckningsdetaljer som på senare tid kommit att bli populära, precis som flankstek. Tidigare gjorde man mest köttffärs på denna styckningsdetalj, men efter inspiration från bland annat USA har vi börjat ta vara på den desto oftare. 

Flapsteken har lite grövre fibrer och är något mer marmorerad än flanksteken. Den styckas högt upp på djurets mage/sida, vid mellangärdet, framför bakbenen. Den har en karaktäristisk och tydlig köttsmak.

Tillagning

Flappstek blir allra bäst vid snabb tillagning i het panna eller på grillen. Flappsteken passar även bra som strimlat till wok eller i gryta.  Det krävs dock lite förarbete eftersom denna styckningsdetalj har en hel del hinnor. Dessa kan du antingen putsa bort, eller bara skära ett snitt i innan tillagning. 

Var noga med att kika på hur fibrerna går i köttet. De kan nämligen svänga en smula beroende på köttdetaljens storlek. Efter tillagning är det viktigt att skiva köttet tvärs över muskelfibrerna. Annars kan köttet upplevas som segt och tuggigt. 

I butik

Det har blivit allt vanligare att hitta flappstek i butik. Den ska dock inte blandas ihop med flanksteken som sitter bredvid denna styckningsdetalj. Detaljen är också förhållandevis prisvärd. Något som har gjort det till en populär styckningsdetalj på senare år.  

Scroll to Top