Flappstek

Flappstek blir allra bäst vid snabb tillagning i het panna eller på grillen. Det krävs dock lite förarbete eftersom denna styckningsdetalj har en hel del hinnor. Lär dig mer här.

Flappstek, eller Flap Steak som den heter på engelska, är en av de platta och magra styckningsdetaljer som på senare tid kommit att bli populära. Tidigare gjorde man mest köttfärs på denna styckningsdetalj, men efter inspiration från bland annat USA har vi börjat ta vara på den desto oftare.

Flapsteak är lite mindre grovfibrig och något mer marmorerad än flanksteken. Den styckas precis som flanksteken ut från kållapen, men lite högre upp på djurets mage/sida, vid mellangärdet, framför bakbenen. Då denna styckningsdetalj är platt går det lätt att få köttet jämnt tillagat i både panna och på grillen. Smaken är karakteristik och tydlig medan köttet ofta är förhållandevis prisvärt. Något som har gjort det till en populär styckningsdetalj på senare år.

Tillagning

Flappstek blir allra bäst vid snabb tillagning i het panna eller på grillen. Det krävs dock lite förarbete eftersom denna styckningsdetalj har en hel del hinnor. Dessa kan du antingen putsa bort, eller bara skära ett snitt i innan tillagning.

Var noga med att kika på hur fibrerna går i köttet. De kan nämligen svänga en smula beroende på köttdetaljens storlek. Efter tillagning är det viktigt att skiva köttet tvärs över muskelfibrerna. Annars kan köttet upplevas som segt och tuggigt. Flappsteken passar även bra som strimlat till wok eller i gryta.

I butik

Den här detaljen är ovanligare att köpa färdigförpackad men går att hitta i butiker med manuell köttdisk eller specialbutiker. Den ska dock inte blandas ihop med flanksteken som sitter bredvid denna styckningsdetalj. Finns den inte kan de allra flesta butiker beställa hem den. På färdigförpackad flappstek kan det ibland även stå kållap.

Alla styckningsdetaljer av nöt

Klicka för att se styckningsschemat större
Ladda ner styckningsschemat